TV der bevæger dig

Muslinger fulde af farlig algegift

Fiskerne risikerer at miste et tocifret millionbeløb efter fund af livsfarlig alger i muslinger. Algerne kan skyldes udslip af kvælstof i Fredericia

Fødevarestyrelsen har forbudt alt muslingefiskeri fra Aarhus ned til Flensborg Fjord.

Det sker, fordi man har konstateret muslinger inficeret af den giftige alge, Pseudo-nitzschia. Algen er farlig for mennesker.

- Det er meget slemt det her. Vi taler om et tocifret milliontab hidtil på grund af de giftige alger, som vi aldrig har set i det omfang, siger formand for foreningen Muslingeerhvervet, Viggo Kjølhede til metroXpress.

Den store algevækst kan skyldes udslippet af 5.000 ton kvælstof fra Fredericia Havn. Det mener professor i marinebiologi Stiig Markager, Aarhus Universitet.

- Hvis der har været et stort udslip af kvælstof, og man samtidig ser nogle meget usædvanlige opblomstringer – som vi ser i år med denne alge – så er det en rimelig antagelse, at der kan være en sammenhæng, siger han til metroxpress og peger på, at strømmen sagtens kan have ført kvælstoffet rundt i hele området.

Ifølge Naturstyrelsen viser nye tal , at der efter udslippet i Fredericia var op mod tre gange så meget kvælstof i vandet.

- Det, vi kan se, er, at en til to uger efter udslippet i Fredericia målte vi stærkt forhøjede koncentrationer af kvælstof. Det var både nord og syd for Fredericia – altså både ud for Vejle Fjord og i Gamborg Fjord syd for Middelfart. Målingerne var på op til cirka 900 mikrogram kvælstof pr. liter, hvor det normale ligger i størrelsesordenen 300-400 mikrogram, siger områdechef Hardy Bundgaard til metroxpress.

I dag er målingerne på et normalt niveau.

Mest sete på tvsyd.dk