Nazist eller demokrat?

Rapport fra ministerium stempler Danskernes Parti som antidemokratisk. Partiets næstformand fra Fredericia stiller op til valget.

Morten Schjetne stiller op for det højreorienterede Danskernes Parti - de nationale. Både som kandidat til byrådet i Fredericia og til Region Syddanmarks regionsråd.

- Jeg er demokrat. Det er nazisterne ikke, siger han til TV SYD.

Men hans nærmeste fortid er præget af et nært forhold til ultra-højreorienterede og nazistiske grupper.

Flere stiller spørgsmålstegn ved, om han fortæller sandheden, når han siger, at han nu kun har til hensigt at støtte demokratiet.

- Man skifter ikke holdning over natten og hans løsning på snart sagt alle problemer, er da også stadig etnisk udrensning. Det er en nazistisk - ikke demokratisk - løsning, siger hans arge politiske modstander i Fredericia, Cecilie Roed Schultz, der er spidskandidat for Enhedslisten.

"Jeg er demokrat. Det er nazisterne ikke", Morten Schjetne Danskernes Parti.

Til TV SYD siger han, at hans droppede ud af DNSB for tre år siden og nu tager afstand til totalitære systemer.

Tæt på nazisterne

Ifølge den venstreorienterede researchkollektiv Redox har Morten Schjetne således:

- Været medlem af DNSB siden firserne.

- Deltaget i fejringen af Adolf Hitlers fødselsdag i Greve i bl.a. 2008 og 2009.

- Deltaget i 2007 i fest hos Svenska Motståndsrörelsen, som DNSB samarbejder med. Svenska Motståndsrörelsen har stået bag flere mord, en lang række overfald samt besiddelse af skydevåben og røverier.

- Deltaget i Rudolf Hess-marchen i Greve i 1998.

Vicepartileder

Danskernes Parti - de nationale, som Morten Schjetne stiller op for og er vicepartileder i, er med i en rapport over kortlægningen af de antidemokratiske og ekstremistiske grupper i Midt- og Vestjylland. Rapporten er udgivet i år af SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd - og udarbejdet for Social- og integrationsministeriet.

Rapporten konkluderer blandt andet, "at partiet med sin ideologi ikke lever op til det, der kan beskrives som liberale demokratiers ligheds- og toleranceprincipper, hvor alle medlemmer af samfundet behandles som lige værdifulde og ligeberettigede medlemmer. Det er således tydeligt, at Danskernes Parti ønsker at begrænse andre etniske grupper end danske gennem hjemsendelse."

"Man skifter ikke holdning over natten og hans løsning på snart sagt alle problemer, er da også stadig etnisk udrensning", Cecilie Roed Schultz Enhedslisten

Gorillaer

Ifølge rapporten fremsætter grupperingen trusler og begår overfald mod politiske modstandere, og nogle af dem hyres af Danskernes Parti som "gorillaer". Det nævnes specifikt, at personer knyttet til formanden for Danskernes Parti (Daniel Carslen) flere gange i sommeren 2011 dukkede op ved bestemte cafeer og udøvede vold mod venstreorienterede. Det var dog aldrig formanden selv, der udførte volden.

Hentet af rockere

Efter den politiske tv-debat, som TV SYD stod for mandag i Fredericia, blev Morten Schjetne efter mødet hentet af medlemmer af rockergruppen Devils Choice, siger kilder til TV SYD.

Danskernes parti blev stiftet af den nuværende formand Daniel Carlsen i 2011. Han har tidligere været medlem af Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse (DNSB), der er en bevægelse med Hitlers nazisme som forbillede. Formanden siger i et interview, at han er enig i DNSB's indvandrerpolitik, men tager afstand fra deres antidemokratiske karakter.

Danskerens Parti tæller ifølge rapporten formentlig under 100 medlemmer med flest i København, Sønderborg og Fredericia.

 

FAKTA