Nul-løsning giver nul øl

600 medarbejdere på Carlsberg er gået hjem efter ledelsens udspil om en nul-løsning ved lønforhandlingerne senere i år. På bryggeriet i Fredericia er 300 gået hjem, men der er ingen grund til panik

Informationschef Jens Bekke siger, at der bliver drukket alt for få øl i Danmark, og det er årsagen til, at ledelsen spiller ud med en nul-løsning.

- Det danske øl-marked faldt med otte procent sidste år. Det er meget mere, end vi ellers har set. Derfor fik gik ledelsen også med til en nul-løsning sidste år, siger Jens Bekke.

- Vores konkurrenter på det danske marked, Royal Unibrew og Harboe, har meldt ud, at der ikke bliver plads til lønstigninger. Vi vil ikke svække os selv i konkurrencen, og vi syntes egentlig det var fair at orientere medarbejderne om det på forhånd. Det kan godt være, det går godt for Carlsberg globalt set, men herhjemme faldt ølsalget med otte procent sidste år. Det er ganske dramatisk, siger  Jens Bekke, til Nyhedsbrevet 3F.

Ingen panik

Der bliver altså ikke tappet, men der er ikke mangel på vederkvægelse. Lagrene er store, og trods arbejdsnedlæggelsen blev der i dag kørt øl ud i Aalborg, Århus og på Bornholm.

Carlsbergs bryggeriarbejdere i Danmark er dybt utilfredse med deres arbejdsbetingelser og placerer ansvaret på ledelsen. Den har svaret, at medarbejderne bare er nødt til at acceptere en stor grad af forandring-villighed, hvis Carlsberg fremover skal være deres arbejdsplads. Det skriver dagbladet Børsen fredag.

- Carlsberg har været en rigtig god arbejdsplads. Nu skærer man alle medarbejdergoder væk og alle medarbejdere bliver presset, siger tillidsrepræsentant og medarbejderrepræsentant i Carlsberg, Hans Andersen.

Folk er slidt

Han mener, tillidsfolkene er nødt til at råbe vagt i gevær, inden ledelsen får Carlsberg lavet om til en dårlig arbejdsplads.
 
- De regner bare os ansatte for en omkostning, mener repræsentanten.
Mange medarbejdere er nedslidte, og arbejdstiden bliver hele tiden lagt om med det formål at forfølge målet om profit, uden hensyn til folks sociale liv i øvrigt.

 - Egentlig må lønforhandlingerne ikke gå i gang før 1. marts, men ledelsen har på forhånd orienteret os om, at vi vil få et stort, rundt nul. Og det er kollegerne blevet godt sure over, siger Hans Andersen til Nyhedsbrevet 3F.  Tillidsrepræsentanterne har opfordret til at genoptage arbejdet, oplyser Hans Andersen.

Tiderne skifter

Carlsbergs topchef, Jørgen Buhl Rasmussen, er kontant i sine kommentarer.

- Vi må forholde os til, at det danske øl-marked er faldet relativt meget i 2009. Det er vi nødt til at reagere på. Vi er nødt til at kigge på vores måde at arbejde på, hvis vi har et faldende marked, siger han.

Han mener, at de ansatte ligeså godt kan vænne sig til konstante forandringer og at arbejdsprocessen hele tiden skifter.

- Det vi gjorde for fem år siden, er vi nødt til at gøre på en anden måde, hvis markeds-betingelserne har ændret sig, siger Jørgen Buhl Rasmussen.