Opholdssted sat under skærpet tilsyn

Det pædagogiske opholdssted Herkules i Fredericia er sat under skærpet opsyn af kommunen efter skarp kritik af stedets metoder i DR Dokumentar søndag.

Flere kommuner, som har unge anbragt på Herkules, vil tage direkte kontakt med de anbragte for at undersøge, hvordan de er blevet behandlet.

Renoverede ejers ejendomme

DRs dokumentarprogram  viste, at unge ulovligt blev sat til at renovere ejerens private ejendomme - i stedet for at modtage undervisning.
En tidligere anbragt fortalte også om meget grov disciplinering med fingerede overfald og skræmmemetoder.

Opholdsstedet Herkules har længe haft ondt i økonomien. Så meget, at Fredericia Kommune har anmeldt stedet til politiet for rod i regnskabet.
Kommunen har haft et ekternt firma til at føre tilsyn med opholdsstedet.

Og det har ikke på noget tidspunkt rapporteret om uregelmæssigheder i det pædagogiske.

Kommune: Ulovlige metoder

Både Holstebro og Odense vil tage kontakt til de unge, som de to kommuner har anbragt.

- Det er ulovlige metoder vi har set. Det er ydmygende og uetisk og det lever ikke op til formålet i Serviceloven, siger chef for Børne- og Familieafdelingen i Odense, Lone Tue Nielsen, til DR Nyheder.

100.000 kr. om måneden

Direktør for Børn og Unge i Holstebro, Bent Østergaard, siger:

- Det er ikke rare ting vi har set. Men når det gælder den unge vi har anbragt har vi fået gode beretninger om fremgang på skoledelen og det adfærdsmæssige. Vores tilsyn har ikke observeret noget, der kan sammenlignes med det, vi har set i udsendelsen.

Begge kommuner betaler Herkules 100.000 kroner om måneden for opholdet.

Går til modangreb

Opholdsstedet Herkules går på deres egen hjemmeside til modangreb på DR-programmet. Bl.a. med en række videoklip med naboer og samarbejdspartnere. Plus ansatte på opholdsstedet.

- På den måde vil vi gerne vise en anden udlægning af sandheden om Herkules, skriver opholdsstedet på hjemmesiden.

Du kan finde videoklippene fra Herkules her.

Beklager gamle forhold

I en pressemeddelelse indrømmer Herkules' leder, Johnny Madsen, at de kritisable forhold ligger flere år tilbage - og de har været håndteret i overensstemmelse med reglerne.

- Det ændrer dog ikke ved, at nogle af episoderne var og er dybt kritisable, hvilket vi dengang og i dag både beklager og undskylder, siger Herkules? leder Johnny Madsen i en kommentar forud for udsendelsen.  Vi har intet at skjule, og har lagt tingene åbent frem overfor både kommunerne og Tilsynsmyndigheden, ligesom vi for længst har taget de fornødne konsekvenser af de kritisable forhold og afbrudt samarbejdet med de involverede.

Fakta om Opholdsstedet Herkules

Opholdsstedet Herkules optager drenge og piger i 13-18 års alderen med massivt omsorgssvigt, asocial og destruktiv adfærd, kriminalitet og misbrug. Pædagogikken på stedet er en konsekvenspædagogik, hvor stedets ansatte fra første dag forklarer de unge, at det er de voksne, der bestemmer.
Herkules bruger ?læringsture?, hvor den unge kommer alene ud i den svenske ødemark sammen med to voksne pædagoger for at tænke en situation igennem.
Siden 2003 har der været 44 unge igennem et forløb på Herkules. 35 unge har fuldført forløbet, og har alle fået enten en 9. eller 10. klasses eksamen.
Herkules er en privat organisation, den ledes af Johnny Madsen.
(Kilde: Opholdsstedets egen hjemmeside)

Hercules' hjemmeside - Videoklip fra opholdsstedet Hercules