Overvældende interesse for Auschwitz-dag i Fredericia

290 deltager i Auschwitz-dag i Fredericia fredag aften med KZ-overleveren franske 92-årige Arlette Andersen, og arrangørerne må nu melde totalt udsolgt.

Interessen for at deltage i markeringen af den internationale befrielsesdag for udryddelseslejren Auschwitz har været så stor, at arrangørerne, Kvist Film & TV sammen med Christianskirken i Fredericia, må melde totalt udsolgt.

290 personer deltager i arrangementet fredag aften den 27. januar, hvor en af de sidste overlevende, 92-årige Arlette Andersen, blandt andre vil være til stede sammen med historiker Otto Rühl fra Helsingør.

De oprindelige rammer for mindeaftenen var foredrags- og mødesalen Christianshus, i Christianskirken, med plads til 150 deltagere. Disse pladser var besat i løbet af blot tre dage. Derefter fortsatte tilmeldingerne i en lind strøm. Kirkens menighedsråd sadlede straks om og tilbød at stille kirkerummet med væsentlig flere siddepladser til rådighed.

Tilmeldingerne fortsatte, og med 290 gæster er alle siddepladser i kirken nu fyldt op.

Første gang i Fredericia

Det er første gang nogensinde, at den årlige internationale mindedag for befrielsen af Auschwitz den 27. januar, bliver markeret i Fredericia - på trods af, at én af de overlevende, Arlette Andersen, har boet i byen siden begyndelsen af 1950´erne med sin mand, Ole Andersen samt sønnen Christian og datteren Annett Andersen.

Hvorfor mindedag om Holocaust

Udover Arlette Andersen deltager historikeren Otto Rühl, der til daglig er underviser på Helsingør Gymnasium, i mindearrangementet på fredag, og  han vil her fortælle om baggrunden for markeringen af Auschwitz-dagen. Otto Rühl, der medvirker i Kvist Film & Kommunikations dokumentarfilm om Arlette, er medlem af The International Holocaust Remembrance Alliance, der arbejder for at sikre mindet om Holocaust.

Otto Rühl har fra starten i 2000 været en del af arbejdsgruppen bag markeringen af Auschwitzdagen i Danmark.

Uddrag af dokumentarfilmen

- På nuværende tidspunkt er vi langt fremme i arbejdet med dokumentarfilmen, ”Arlette – en historie vi ikke må glemme”, om Arlette Andersen, fortæller Kvist Film & Kommunikation og ved arrangementet vil der blandt andet blive vist uddrag af filmen.

Ligeledes vil der blive vist andre filmoptagelser omkring Arlettes historie – blandt andet fra universitet i Clermont Ferrand. Her er der hvert år er en særlig ceremoni, hvor datoen den 25. november 1943 mindes. Det var denne dag, at Arlette Andersen, sammen med næsten 100 andre jøder, blev arresteret på universitetet og ført til Auschwitz via Drancy-lejren.  

Arrangør af Auschwitz-dagen er holdet bag dokumentarfilmen, ”Arlette – en historie vi ikke må glemme”, og Christianskirken i Fredericia.

Hædret med fransk ridderkors

I november 2016 blev Arlette Andersen hædret med det franske ridderkors, der er en anerkendelse fra den franske regering for hendes mange foredrag.

Hør Arlette Andersen fortælle her: 

Arlette Andersen var fange i nazisternes dødslejr Auschwitz i 12 måneder.