Plaget af aggressive måger

Fredericia er en af de kommuner, som har fået tilladelse til at regulere måge-bestanden. Fæstningsbyen oplever mange måger, som opfører sig aggressivt og larmende.

Det har bl.a. fået Kent Hedemann Kristensen fra Liberal Alliance i Fredericia til at kræve, at kommunen griber ind og fjerner de aggressive måger, som plager beboerne i midtbyen.

Kravet afvises dog af formanden for teknisk udvalg, Mads Lund (Borgergruppen). Det er husejernes problem.

Svært at sove

Skrigende måger over byernes tage giver flere og flere klager. Ikke mindst i en varm sommer med åbne vinduer har mange svært ved at sove for mågerne.

I Aarhus har en facebookgruppe under navnet "Mågerne ud af Aarhus" på kort tid fået over 1500 likes og affødt heftig debat. Men problemet genkendes landet over.

Tilladelser

Hidtil har boligejere, boligforeninger og virksomheder kunnet søge om tilladelse til at bekæmpe måger. Men sidste år gav Naturstyrelsen for første gang fem kommuner med havnebyer tilladelse til en mere koordineret regulering af mågeplagen. Og i år har endnu flere kommuner fået lov. Det gælder blandt andet Aalborg, Holstebro, Struer, Fredericia, Middelfart, Morsø og Holbæk.

Fordrives

- En støt voksende bestand af især store sølvmåger, som ofte er fordrevet ind i byerne af øget aktivitet på havnene, betyder, at mange borgere bliver tossede over at blive vækket før fanden får sko på, siger vildtkonsulent Hans Henrik Erhardi fra Naturstyrelsen i Vestsjælland.

Boliger på havnen

Mange steder udnyttes havnene i disse år intensivt til blandt andet nye boliger. Derfor søger mågerne ind i byerne med masser af affald at æde og store flade tage, hvor de uforstyrret kan yngle.

- Tolerancen overfor forstyrrelser fra naturen herunder måger er nok også faldende. Men samtidig er især antallet af sølvmåger på nogle årtier også mere end fordoblet.

Politisk diskussion

- Gør man ikke noget ved det, så bliver der formentlig bare flere. Men det er i så fald en politisk diskussion, som Vildtforvaltningsrådet skal tage stilling til, siger Hans Henrik Erhardi.

DOF: Ikke brug for regulering

Men Dansk Ornitologisk Forening mener ikke, der er brug for mere regulering.

- Jeg kan godt forstå, mågerne irriterer nogle steder. Men så må Naturstyrelsen og kommunerne gøre en større indsats, før mågerne får unger for at undgå, at de etablerer sig. Herunder at begrænse affaldet på gaderne, som mågerne lever af, siger formand Egon Østergaard.