Rekordmange danskere søger julehjælp i år - 31-årige Lotte er en af dem

Lotte Baunbæk Lykke fra Fredericia er enlig forsørger og på barselsdagpenge. Derfor har hun i år søgt om julehjælp hos Dansk Folkehjælp i håbet om at kunne forsøde julen for sine tre børn.

Ansøgninger om julehjælp til trængte familier vælter ind i øjeblikket og forventes i år at sætte rekord. Man regner med, at 15.000 familier vil søge om julehjælp, og det er 400 flere end sidste år. 

31-årige Lotte Baunbæk Lykke fra Fredericia er en af de mere end 3.000 enlige forsørgere i Region Syddanmark, der i år har søgt om julehjælp hos Dansk Folkehjælp. Det har hun gjort for at kunne forsøde julen lidt for sine tre børn. For hendes økonomi er presset.

quote

Det betyder, at vi kan købe ekstra mad. Enten en and eller en flæsesteg ekstra. Og at der ligger en gave til børnene, som ikke er brugt.

Lotte Baunbæk Lykke, enlig forsørger

- Når alt er betalt med skat og det hele, så har jeg omkring 3.500-4.000 kroner. Og det er både til modermælkserstaning, bleer, mad og ADHD-medicin. For min datter har ADHD, siger Lotte Baunbæk Lykke.

Corona skaber ekstra behov

Hos Dansk Folkehjælp kan formand Svend Aage Hansen godt mærke, at der i år er opstået et ekstra behov for hjælp. Ikke mindst på grund af coronakrisen, som har gjort 4,5 procent af ansøgerne til julehjælp arbejdsløse. 

- Der er mange, som har haft løst arbejde, eller har haft arbejde, hvor man er gået fra det ene til det andet. Og det er jo de første, der bliver ledige, siger Svend Aage Hansen.

I disse dage er han på gaden med indsamlingsbøssen for at samle ind til de trængte familier. Han oplever, at mange danskere har svært ved at forstå, hvor presset julen rent faktisk kan være i nogle familier.

- Det, der overrasker mange, er, når man fortæller, at der faktisk er nogen, der kun har et rådighedsbeløb på 1500 kroner om måneden til at købe mad og tøj til både dem selv og deres børn.

Hele 46 procent af julehjælpsansøgerne angiver da også, at corona har forværret deres økonomiske situation. Alligevel kan alle ansøgerne til julehjælp ikke være sikre på at få støtte. Trods indsamlingsrekord sidste år måtte Dansk Folkehjælp nemlig afvise at hjælpe 3.000 familier.

Svend Aage Hansen er formand for Dansk Folkehjælp, som hjælper trængte familier i julen.
Svend Aage Hansen er formand for Dansk Folkehjælp, som hjælper trængte familier i julen.

Nye gaver og ekstra mad

Hos familien Baunbæk Lykke i Fredericia har mor Lotte Baunbæk Lykke ikke et fast job i udsigt. Hun er på barsel med sin yngste søn, der er blevet ni måneder. Men om kort tid veksles barselsdagpengene til sygedagpenge. Derfor vil 1.500 kroner ekstra i julehjælp kunne mærkes.

- Det betyder, at vi kan købe ekstra mad. Enten en and eller en flæsesteg ekstra. Og at der ligger en gave til børnene, som ikke er brugt. En ny gave fra mig, siger Lotte Baunbæk Lykke.