TV der bevæger dig

Robotterne kommer – og hjælper

Ny teknologi og viden skal i fremtiden både hjælpe med pleje og undervisning af plejepersonale. Det skal et nyt sundhedshus sørge for.

Et nyt videnscenter skal lære SOSU-elever at arbejde med robotter. Foto: John Melin, TV SYD

I fremtiden skal plejepersonalet rundt om i landet have mere hjælp fra robotter og andet teknologi ikke kun til at pleje borgere og patienter, men også i undervisningen af personalet.

Robotten Karl kan både fortælle om sine symptomer. Foto: John Melin, TV SYD

Det skal det nye videnscenter for velfærdsteknologi, der åbnede i Fredericia torsdag, hjælpe med til.

Centeret ligger i det gamle Fredericia Sygehus, hvor SOSU-elever kan lære at arbejde med hjælperobotter og også robotter, der opfører sig som patienter. Karl er en robot i fuld størrelse, der kan fortælle om sin tilstand.

Bordrobotten sørger for at skoleelever kan følge med i undervisningen, selvom de ligger syge. Foto: John Melin, TV SYD

- Karl kan ikke undværes i den her sammenhæng. Hvis vi skal træne noget akut sygepleje, så vil vi kunne øve hjertemassage og måle puls de rigtige steder, som på et menneske, siger underviser på Social- og Sundhedsskolen i Fredericia Tanja Holm til TV SYD.

En anden robot skal hjælpe indlagte børn med at følge med i undervisningen i skolen, mens de ligger i sengen. Udstyret med kamera, mikrofon og højtalere kan bordrobotten stå på skolebordet, mens barnet følger med på ipaden fra hospitalet.