Statsrevisorer kritiserer fredericiansk-baserede Energinet

Energinet, med hovedsæde i Fredericia, outsourcede it-systemer, og virksomheden erkender, at ministerium skulle være informeret tidligere.

Energinets outsourcing af it-systemer er kritisabel. Den var heller ikke ansvarlig, mener statsrevisorerne, som har udsendt en beretning mandag.

- Statsrevisorerne finder, at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets og Energinets håndtering af outsourcingen af den forsyningskritiske it-infrastruktur samlet set ikke har været ansvarlig, skriver revisorerne.

Energinet, der har hovedkontor i udkanten af Fredericia, er en selvstændig offentlig virksomhed. Den har ifølge revisorerne ikke levet op til sit ansvar.

Statsrevisorerne finder det kritisabelt, at Energinet ikke i tide har orienteret Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet om outsourcingen.

Det fremgår af loven, at Energinet er forpligtet til at orientere om væsentlige forhold i virksomheden.

Den sene orientering medførte, at ministeriet ikke havde chance for at vurdere den omfattende outsourcing, inden en udbudsproces blev igangsat.

Energinet er en statsejet virksomhed. Den hører under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Energinet ejer og driver en betydelig del af energiinfrastrukturen i Danmark.

I 2020 outsourcede Energinet omkring 90 procent af sine it-systemer. Også driften af forsyningskritisk it-infrastruktur.

Det er den del, som statsrevisorerne kritiserer med den næsthøjeste kritik, som de arbejder med på en skala fra et til fem.

Revisorerne skriver, at klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) bør komme med en redegørelse hurtigt. Og helst inden for en måned.

Det skyldes, at det ikke er første gang, at Rigsrevisionen har konstateret alvorlige brister i it-sikkerheden, som Energinet ikke har rettet op på.

Der har ikke været tilstrækkeligt tilsyn med de forsyningskritisk it-forhold.

Det har ført til en "unødig risiko for kompromittering af forsyningssikkerheden, da man i 2020 outsourcede driften af den forsyningskritiske it-infrastruktur."

Energinet er enige - og uenige

I en pressemeddelelse skriver Energinet, at virksomheden er enig i dele af kritikken, mens flere konkrete kritikpunkter tilbagevises.

Om kritikken i forhold til at Energinet ikke har orienteret ministeriet rettidigt om outsourcingen, svarer Energinet:

- Energinet mener, at der med samarbejdsaftalen med KMD er tale om en almindelig beslutning af driftsmæssig karakter, der ikke kræver forhåndsorientering, men er enig i, at informationen hensigtsmæssigt kunne have været givet til ministeriet tidligere.

Energinet er ifølge virksomhedens finansdirektør, Torben Thyregod, grundlæggende ikke enig med statsrevisorernes kritik af, at outsourcing er problematisk.

- Vi mener, at det øger sikkerhed og drift, når Energinet bruger eksperter og professionelle samarbejdspartnere, frem for selv at skulle løse alle it-opgaver på alle områder i en mere og mere kompleks verden med hastige forandringer, siger Thyregod.

Energinet har indgået samarbejde med den danske it-virksomhed KMD og den internationale Kyndryl, som hjælper med drift af servere.

Fysisk står serverne, tilføjer finansdirektøren, hos Energinet. Og der er strenge sikkerhedskrav og overvåget adgang for de folk, der skal arbejde med dem.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) siger på sit ministeries hjemmeside, at kritikken skal "tages meget seriøst".

- Jeg har derfor bedt ministeriet om hurtigst muligt at igangsætte en række tiltag, så kritikken af Energinet og ministeriet imødekommes på bedste vis, siger Dan Jørgensen.

Blandt tiltagende er en ekspertgruppe, der skal lægge en plan for "effektiv fremdrift i opfølgningen på og udbedringen af" kritikken. Ministeriet pålægger også Energinet at flytte it-området fra et datterselskab til moderselskabet.