Stor svineproduktion øger smitte-risiko

En stor svineproduktion øger risikoen for MRSA-smitte. Flere forskere peger på det som forklaring på, at Syd- og Sønderjylland har det højeste antal MRSA-smittede.

Forklaringen på at netop Sydjylland er så hårdt ramt er ifølge forskerne sandsynligvis den store svineproduktion i landsdelen. Med næsten 2,5 millioner svin er Sydjylland den landsdel, der har næstflest svin. Kun Nordjylland har flere.

.

Eksperter er enige om, at der er tale om en epidemi:

- Det er en epidemisk udvikling, og det er enormt bekymrende.

Specielt med den nye viden, vi har i dag om, at bakterien er blevet mere almindelig blandt almindelige mennesker som slet ikke har kontakt til landbruget, siger Henrik Westh, overlæge på MRSA-Videncenter, Hvidovre Hospital til TV SYD.

Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, mener ikke, at der er grund til at være bekymret for smitte med MRSA, hvis man ikke arbejder med levende dyr eller bor sammen med personer, der arbejder med levende dyr.

Landmænd og medarbejdere i landbruget indgår i undersøgelserne og det betyder, at det i sig selv vil øge antallet af smittede i de områder, der har en stor svineproduktion, påpeger svineformanden, der heller ikke mener, at naboer til svinefarme er særligt udsatte for smitterisiko:

- Husdyr-MRSA er først og fremmest noget, som dem der arbejder med husdyr skal forholde sig til. Det betyder, at vi landmænd skal tage en række forholdsregler, når vi forlader stalden, så vi minimerer risikoen for at tage bakterien med ud til omgivelserne, siger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter.

- Se sundhedsstyrelsens rådgivning til ansatte på svinebedrifter her