Storkriminel er skyldig i millionrøveri

35-årig mand er fundet skyldig i et af de største røverier i Danmark mod værdicentral ved Fredericia.

35-årige Thomas Andy Sønderborg skrev sig mandag ind i kriminalhistorien som gerningsmanden til et af de største røverier på dansk jord.

Det skete, da Vestre Landsret fandt ham skyldig i kuppet mod Dansk Værdihåndtering i Erritsø, hvor to røvere i december 2007 stak af med 11,6 millioner kroner - det til dato sjette største røveriudbytte nogensinde.

Thomas Andy Sønderborg blev i byretten idømt 10 års fængsel for røveriet og for omfattende besiddelse af ulovlige skydevåben, men han ankede sin dom til landsretten og krævede frifindelse.

Landsdommerne er dog enige med byretten, og finder desuden, at den 35-årige multikriminelle også er skyldig i et forsøg på at bryde ind i en bankboks for at få fingrene i 2,5 millioner kroner.

Straffen i landsretten udmåles tirsdag.

Ud over den 35-årige Sønderborg var en 41-årig mand tiltalt for kuppet i Erritsø, hvor to kvindelige ansatte blev bagbundet, fik trukket hætter over hovedet og truet med pumpguns til at udlevere koden til værdiboksen.

Den 41-årige blev dog frifundet for millionkuppet.

I stedet blev han fundet skyldig i et røveriforsøg mod en postbil i Københavns Lufthavn i 2004, hvor en chauffør blev tvunget til at køre til "Syregrunden" på Amager. Kuppet mislykkedes dog.

Af de 11,6 millioner kroner fra Erritsø er kun omkring 2,5 millioner dukket op. De fleste af pengene var lagt i en kasse og gravet ned i et grønt område i det nordlige Århus.

I forbindelse med sin varetægtsfængsling lykkedes det i 2009 Thomas Andy Sønderborg at stikke af, da han i Retten i Kolding kravlede gennem et toiletvindue og firede sig otte meter ned ad et nedløbsrør.

Han havde forinden forsøgt at bestikke en fængselsvagt med 100.000 kroner for at hjælpe sig på flugt.

Efter godt en måned på fri fod blev flugtfangen Sønderborg anholdt i Aarhus.