For svært at vælte borgmester

Byrådsarbejdet i Fredericia risikerer at gå i stå, hvis Banke fortsætter. Professor støtter strammere regler.

Regeringen gør klogt i at stramme reglerne, så borgmestre nemmere kan blive afsat af byrådet.

Professor og kommunalforsker Poul Erik Mouritzen støtter indenrigsminister Margrethe Vestagers (R) forslag om at give kommunalbestyrelserne mulighed for i grelle tilfælde at trække i håndbremsen.

- I dag skal der helt specielle omstændigheder til, hvis en borgmester skal kunne afsættes, og derfor er der god grund til at ændre reglerne, siger Poul Erik Mouritzen, Syddansk Universitet.

- En borgmester skal skabe opbakning, lave koalitioner og få tingene til at glide. Men hvis han har lagt sig ud med alt og alle, er det ikke en hensigtsmæssig situation hverken for borgerne i kommunen eller byrådet, siger han.

Men kun i de tilfælde, hvor et tilpas stort flertal har mistet tilliden til borgmesteren, skal det kunne lade sig gøre, understreger han.

- Vi skal op omkring 80 til 90 procent af byrådsmedlemmerne. Det vil være yderst sjældent, at sådan en situation vil opstå, siger Poul Erik Mouritzen.

På et ekstraordinært møde mandag aften opfordrede en samlet byråd i Fredericia borgmester Thomas Banke til at gå af, fordi han har misbrugt kommunens kreditkort til private indkøb, restaurantbesøg, taxiregninger og hotelophold.

Vælger han at sidde opfordringen overhørig og fortsætte på posten indtil kommunalvalget i november næste år, risikerer byrådsarbejdet at gå i stå, vurderer Poul Erik Mouritzen.

- Arbejdet i kommunen risikerer at blive lammet, fordi centrale politikere begynder at holde formøder uden borgmesteren. Her aftaler de, hvad der skal ske, men så har du koblet forvaltningen fra, og det er ikke hensigtsmæssigt, siger Poul Erik Mouritzen.