TV der bevæger dig

Til kamp mod rådne bananer

Kom og se vores by, siger beboerne i Bredstrup-Pjedsted ved Fredericia. De vil gerne vise, at der sker noget godt ude på landet.

Bredstrup-Pjedsted er faktisk på landkortet - og der er grønt og dejligt, siger beboerne.

Bredstrup-Pjedsted Beboerforening vil sætte fokus på landsbyens kvaliteter, og der er åben by søndag 25. august. Foreninger og virksomheder inviterer indenfor. Skolen og daginstitutionerne åbner dørene. Ejendomshandlerne viser de huse, der er til salg. Hvis man vil bygge nyt, er det også en mulighed. Fredericia kommune har omkring 20 byggegrunde til salg i landsbyen.

Kom og bo

- Formålet med Åben By er at gøre folk til interesserede i at bosætte sig i Bredstrup-Pjedsted, siger Beboerforeningens formand Lone Herbst Nørgaard. Mange mennesker drømmer om at være tæt på naturen og alligevel tæt på byerne i Trekantsområdet og motorvejsnettet.

Selv skal hun vise, hvordan det er at sejle kano på Spang å, der går lige gennem landsbyen.

Tilmed er der i Bredstrup-Pjedsted er et aktivt lokalsamfund med Beboerforening, Idrætsforeninger (Skytteforeningen har et af Nordeuropas mest moderne skyttecentre), fysioterapeut og nabohjælp. Foredragsforeningen formår hvert år at få kendte og efterspurgte foredragsholdere til at optræde i det lokale forsamlingshus. Sidste år trak Troels Kløvedal fuldt hus.

Byfornyelse

Beboerne i Bredstrup-Pjedsted har i mange år levet med synet af et stærkt forfaldent hus midt i landsbyen. Nu har beboerne startet en indsamling for at skaffe penge til at købe ruinen og få den revet ned. På under to måneder ? midt i sommerferien ? er der indsamlet 68.000 kroner.

-Ruinen sender et signal om at byen er i forfald. Vi, der bor her, ved godt, at det bestemt ikke er tilfældet, siger Marianne Bitsch, advokat og initiativtager til indsamlingen.

Hun bor selv på fjerde år i landsbyen med udsigt til åbne marker. Der er to frisører, el-installatør, to kirker, forsamlingshus, flinke og hjælpsomme naboer, oktober-fest i hallen og ti minutter ud til motorvejen.