Trelde Næs har levet en omtumlet tilværelse

Naturområdet Trelde Næs har haft mange ejere gennem tiden. Bliv her klogere på, hvordan området gik fra at være ejet af Harald Plum til Fredericia Kommune.

Naturområdet Trelde Næs ligger ved den sydøstlige munding af Vejle Fjord, og afgrænser denne fra Lillebælt. Gennem tiden har næsset haft mange skiftende ejere. 

Guide Lars Varneskov fortæller nedenfor historien om, hvordan Trelde Næs gik fra at være ejet af Harald Plum til at være ejet af Fredericia kommune. Læs den, eller se med nederst på siden, hvor han guider os gennem Trelde Næs og områdets historie.

I 1919 køber Harald Plum hele området. En af den tids store gullaschbaroner. Det viste sig, at hans selskab var et stort finansielt luftkastel, og han gik konkurs i 1922. En konkurs som også medførte Landmandsbankens sammenbrud og truede hele landets økonomi.

Harald Plum genopbygger en ny stor koncern med over 40 selskaber, hvor han køber nødlidende virksomheder og sælger videre. En ekstraordinær revision vælter Plums finansielle korthus, der er bygget på falske garantier og decideret svindel – Harald Plum var værre end Stein Bagger og Kurt Thorsen tilsammen.

I oktober 1929 forsøger Harald Plum at begå selvmord ved at skyde sig. Selvmordsforsøget lykkedes ikke, og Plum blev hårdt såret. På sit sygeleje bliver han overvåget af sine brødre, læge og en advokat. En tidlig morgen glipper vagtafløsningen. Plum finder en pistol og skyder sig selv. Der er flere konspirationsteorier, da brødrene af ukendte årsager har bortskaffet pistolen, men i flg. obduktionsrapporten er det selvmord.

Arvingerne havde ingen interesse i Trelde Næs og sælger det i 1930 til Restauratør Ane Ryholt for 150.000 kr. Ane Ryholt var ud af en søskendeflok på 17. Hun var en bestemt dame, der ønskede sig et fristed i nærheden af sin familie.

Ane Ryholt følte sig meget generet af de mange besøgende på Næsset, der også tillod sig at kigge ind af hendes vinduer. Hun afspærrede derfor den offentlige adgang til Næsset med port og pigtrådshegn. Hun havde både vagthunde og tyre til at gå løst omkring, og rygterne siger også, at hun var bevæbnet med jagtgevær.

Under den tyske besættelse overtog den tyske værnemagt området og byggede en kanonstilling. Da Ane Ryholt fik at vide, at en tysk kommandant havde besat huset og smidt møblerne ud, tog hun straks til Næsset for at skælde ud.

I 1960 sælger Ane Ryholt Trelde Næs til Grosser Svend Hansen, Safari Hansen, på betingelse af, at hun måtte blive boende på Næsset i den tid, hun lever. Safari Hansen dør efter få år.

I 1966 køber Fredericia kommune området af arvingerne. Kommunen totalfreder området og åbner det op for publikum igen. Ane bor i en gammel gartnerbolig, og kommunen sætter et hegn op omkring for at beskytte hende.

Ved siden af Troldehuset står der en buste af Ane Ryholt, som hun selv har fået lavet inden sin død. Under busten er hendes urne nedsat, som hun ønskede i sit testamente.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.