TV der bevæger dig

Ufaglærte hjemmehjælpere på vej ud

Det bliver sværere og sværere for ufaglærte hjemmehjælpere at holde fast i deres kommunale job. Det gælder bl.a. i Fredericia.

Ufaglærte hjemmehjælpere er på vej ud (arkivfoto)

Folk, der ikke har papir på deres kompetencer, er ikke længere inde i varmen på arbejdsmarkedet. Det går blandt andet hårdt ud over de ufaglærte hjemmehjælpere i kommunerne, skriver Avisen.dk.

Ifølge nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor er kun otte procent af det fastansatte sosu-personale i den kommunale ældrepleje ufaglærte. Og står det til kommunerne, bliver den procentdel endnu mindre fremover.

Det gælder blandt andet Fredericia Kommune.

- Når vi rekrutterer, sørger vi for, at der er et passende miks mellem de forskellige faggrupper. Når det kommer til personlig pleje, så ansætter vi dog ikke ufaglærte.

- De, der arbejder med plejen, skal som minimum være sosu-hjælpere, siger Karen Heebøll, direktør for pleje og sundhed i Fredericia Kommune, til Avisen.dk.

I dag er der omkring 6000 ufaglærte fastansatte i den kommunale ældrepleje. Men flere eksperter peger på, at nutidens ældrepleje er så kompleks, at det ikke længere er nok at have hjertet på rette sted.

- Forandringen gør de ufaglærte om ikke ubrugelige, så svære for kommunerne at bruge, siger Søren Clausen, direktør på uddannelsesinstitutionen SOSU Sjælland, til Avisen.dk.

Det bekræfter lægerne, der fører tilsyn på landets plejehjem. Det faglige niveau hæves flere steder, fortæller ledende embedslæge ved Sundhedsstyrelsen, Henrik Trykker, og det er han kun glad for.

- De ældre, der kommer på plejehjem i dag, er komplekse patienter sundhedsmæssigt set, så det kræver en vis viden om patienternes problemer, siger han til Avisen.dk.

Men to medlemmer af den såkaldte hjemmehjælpskommission, der er kommet med forslag til forbedringer på hjemmehjælpsområdet, mener, det er for tidligt at sige helt farvel til alle de ufaglærte hjælpere.

- De ufaglærte får sværere ved at få foden indenfor, men det vil ikke være sådan, at vi aldrig vil bruge ufaglærte.

- Én ting er de formelle kompetencer. En anden ting er de særlige personlige kompetencer, siger Tina Jørgensen, medlem af Hjemmehjælpskommissionen og ældrechef i Stevns Kommune, til Avisen.dk.