Ung fredericianer er havnet i højspændt situation i udlandet
Studerende har for en tid skiftet de tunge lærebøger om international politik ud med politik i virkeligheden. Som valgobservatør i Moldova.
Han er langt væk fra sine tunge bøger om international politik. Over 2.000 kilometer væk fra Fredericia, hvor han bor.
- Lidt udenfor voldene. Det er jo vigtigt i Fredericia, griner han
25 år er han. Studerer international politik og samarbejde på SDU i Odense. Men her er han midt i den politiske virkelighed. Der er valg i dag i Moldova, og han er en af 25 unge fra ungdomsorganisationen Silba, der er i landet som valgobservatører i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).
Russervenlige
Nu på selve valgdagen er han blandt andet på et valgsted i byen Comrat i Gagauzien i den sydlige del af Moldova.
- Det er en helt speciel og på mange måder en meget spændende del af landet med komplicerede historiske, kulturelle, sproglige og religiøse forhold, siger Filip Foldrup.
Gagauzerne er et lille overset folk, der taler et sprog tilhørende det tyrkiske sprog. De er ortodoks-kristne og føler sig ofte klemt mellem russiske interesser og interesser, der peger mod EU og den nuværende pro-EU præsident Maia Sandu i Moldova.
Kan ikke svare
Gagauzerne bliver ofte beskyldt for at være lidt for glade for Putin.
- Hvad siger de russiskvenlige folk til jer valgobservatører?
- Ja, her må jeg nærmest give dig et ikke-svar, for det er meget vigtigt, at vi fremstår upartiske. Vi arbejder alene med at observere. Vi er ikke nogen form for myndighed og kan ikke gribe ind i situationer, hvor der måske opstår noget mistænkeligt, siger Filip Foldrup.
Kedeligt? det synes han bestemt ikke. Tværtimod.
- Mens andre børn og unge i min skole var vilde med at skille en knallertmotor for at finde ud af, hvor den var stykket sammen, så har jeg altid været meget interesseret i, hvordan det internationale samfund politisk er stykket sammen for bedre at kunne forstå den, siger han.
Hvad er Silba?
Silba er en organisation, der arbejder for udvikling af demokrati i Central- og Østeuropa.
Silba assisterer demokratiske politiske partier, ungdomsorganisationer og NGO'er med projekter med unge samt valgobservationer.
Silba blev grundlagt i 1994 med navnet "SILBA – Support Initiative for Liberals in the Baltic Area".
Silba har gennem de sidste 30 år udført valgobservationer i Østeuropa for at understøtte nye demokratier og beskytte borgernes demokratiske rettigheder.
Silba arbejder især i Moldova, Belarus, Ukraine, Aserbajdsjan, Armenien og Georgien.
Udvekslinger af kultur
Han har prøvet det før. Det med at være valgobservatør. Både i Bosnien og i Ungarn i 2022.
Nu får han en på opleveren igen. Møder en masse unge fra Moldova. Der bliver snakket politik selvfølgelig. Og udvekslet kulturelle ligheder og forskelle mellem dem og os.
- Det er altid vigtigt at optræde som en god vært - og det er de her, meget meget imødekommende og hjælpsomme - men det er lige så vigtigt, at vi optræder som gode gæster. Især nu her. Det er jo deres valg, siger han.
De danske observatører vil arbejde sammen med 25 unge moldoviske observatører fra Moldovas nationale ungeråd, CNTM.
Virkelighedens politik
De 2 x 25 unge kører på valgdagen rundt til flere forskellige valgsteder og er med til at se stemmerne blive talt op sikkert til langt ud på natten.
- Det her er politik i virkeligheden, og noget jeg kan bruge både i mine studier og formentlig også i et kommende job, siger han.
De unge fra Silba skriver senere en rapport, hvor de for eksempel peger på både mulige forbedringer og mulige positive sider af valget. Rapporten kan bruges af interesserede.