7 Genforeningsudstillinger som man skal besøge

Vi har lavet en liste over syv spændende udstillinger og begivenheder, som man kan besøge, hvis man interesserer sig for Genforeningen.

Året 2020 er et stort år, hvor alle taler om Genforeningen. Du kan finde arrangementer om Genforeningen i mange variationer og mange steder, og det kan være svært at finde rundt i.

Man kan ikke deltage i alle arrangementer, selvom man har lyst, men hvordan skal man lige vælge ud i Genforeningsjunglen?

Vi har lavet en liste over nogle interessante, unikke og forskellige udstillinger og begivenheder, som du kan besøge eller være med til i 2020.

 

1. Danevirke Museum – Fra den 1. marts 2020 (Sydslesvig):

På Danevirke Museum har du en mulighed for, at få en helt særlig oplevelse. Her kan du opleve en udstilling om det danske mindretal i Sydslesvig siden 1864, men udstillingen er faktisk også placeret på et vigtigt historisk sted. Danevirke Museum befinder sig nemlig i byen Dannewerk, sydvest for Slesvig by. Når man besøger museet, kan man se resterne af Danevirkes hovedport, som stammer fra omkring år 500 og Danevirkes historiske voldanlæg, som blev brugt i krigen 1864.

Omkring Genforeningen i 1920 fandtes der faktisk en bevægelse, som forsøgte at få Danevirke med til Danmark. 

Øverst i artiklen kan du se videoen fra åbningen af museet. 

Du kan læse meget mere om museet og Danevirkes historie på deres hjemmeside.

 

2. Den Gamle By - 14., 15., 21. og 22. marts (Århus):

I weekenderne 14. og 15. samt 21. og 22. marts kan du opleve det sønderjyske sindelag i Den Gamle By i Århus. Den Gamle By markerer 100-års-jubilæet for den sønderjyske genforening med Danmark. Hvis du ønsker en uforglemmelig og interaktiv museumsoplevelse, så er Den Gamle By helt klart en mulighed. Genforeningen markeres bl.a. med en plakatudstilling, sønderjyske kaffeborde, koncerter med sønderjyske Rikke Thomsen og gennem aktører i Den Gamle Bys sønderjyske hjem fra 1927. 

Du kan læse mere om vandreudstillingen på deres hjemmeside.

 

 

3. Kunstmuseet i Tønder og Kunstmuseet Brundlund slot - udsat på ubestemt tid pga. Corona. Hold jer opdateret på deres hjemmeside (Aabenraa og Tønder): 

Kunst har altid været et vigtigt element i verdenshistorien, og du har nu en helt særlig mulighed for, at opleve en kunstudstilling med et meget relevant og vigtigt tema. Du kan opleve kunstudstillingen ”Medgang og modgang – Udvekslinger mellem dansk og tysk kunst” på Kunstmuseet i Tønder og Kunstmuseet Brundlund slot. Museerne markerer Genforeningen og venskabsåret mellem Danmark og Tyskland i 2020 med en fælles udstilling, som behandler forholdet mellem den danske og tyske kunstscene over en periode på 200 år fra 1820 til 2020. Udstillingen håndterer temaer som venskab, fjendskab, afstand og inspiration. 

Du kan læse mere om udstillingerne på Museum Sønderjyllands hjemmeside.

 

4. Vejle Stadsarkiv – 1. februar - 23. april og Jelling – 24. - 25. april.​​​​

Genforeningen og arrangementer

  • I 1918 stemte man i to zoner om, hvorvidt man ville være en del af Danmark eller Tyskland.
  • Der var et stort dansk flertal i zone 1, og derfor blev Sønderjylland igen en del af Danmark.
  • Sønderjylland blev officielt en del af Danmark den 15. juni 1920.
  • Kong Christian den 10. red over den gamle grænse ved Kongeåen for at markere Genforeningen i 1920.
  • Efter afstemningerne blev det danske og tyske mindretal etableret i henholdsvis Danmark og Tyskland

 

Hele Danmark markerer Genforeningen. Vi afholder blandt andet vores talkshows 'Genforeningen LIVE'. Du kan finde en aktivitetskalender over de fleste arrangementer og udstillinger i hele Danmark. Den finder du her: https://genforeningen2020.dk/arrangementskalender/

Grænseforeningen fremfører en plancheudstilling om de lokale sønderjyske foreninger, der i år 2000 gik sammen og blev til Grænseforeningen Vejle Vesteregn. Udstillingen ”Fra folkesag til venskabsbesøg” fortæller blandt andet om Grænseforeningen Vejle Vesteregn støtte af dansk sprog og kultur i grænselandet. Dette har haft en speciel betydning for det danske mindretal, som er en vigtig del af historien om Genforeningen. Du kan forvente fortællinger om, hvordan venskaber skabes og fastholdes over grænsen. Grænseforeningen deltager også med udstillingen ved Jelling Folkefest, hvor temaet er ”Grænser og national identitet før, nu og i fremtiden". 

Du kan læse mere om udstillingen i aktivitetkalenderen, og du kan også læse mere om Jelling Folkefest på Grænseforeningens hjemmeside.

 

5. Middelfart Museum m.v. – 19. januar – 26. maj (Vejle, Løgumkloster og Middelfart m.v.): 

Er du til spænding og krigshistorier? Så er udstillingen ”Krigsneuroser og rentesyge” lige noget for dig. Krigsneuroser og rentesyge giver dig et indblik i historien om de sønderjyske soldater, der fik psykiske mén efter deltagelse i 1. Verdenskrig. Du får historien om ødelagte sind, lægernes famlen efter diagnoser og behandlingen på datidens sindssygehospitaler. Spændingen fortsætter i den oversete fortælling om langstrakte og komplicerede sagsforløb om krigsskadeserstatning efter Genforeningen i 1920.

Udstillingen findes også på Vejle Bibliotek 26/5-11/6.

Du kan læse mere om udstillingen i aktivitetskalenderen.

 

 

6. Genforenings- og Grænsemuseet – Se åbningstider på hjemmesiden (Christiansfeld): 

Genforeningsmuseet, som ligger lidt nord for Christiansfeld og overfor Den gamle Grænsekro, er et lille museum, som fortæller en meget stor historie. Her fortælles historien om en af de vigtigste begivenheder i Danmarks historie, nemlig Genforeningen. Vigtigst for historien er dog, at det hele skete uden for museets vinduer, hvor der både blev trukket grænser, og hvor kong Christian den 10. startede sit ridt gennem det genforenede Sønderjylland. Genforenings- og Grænsemuseet har gennem året flere særudstillinger og aktiviter, som du kan deltage i.

Du kan læse mere om museet på deres hjemmeside.

 

7. Bolderslev – 8. juni

Der er en ekstraordinær historisk oplevelse, som starter i Bolderslev og slutter i Christiansfeld. Du kan komme med på en bustur, hvor der gøres stop flere steder langs Kongeågrænsen. Turen begynder i Rebbølcentret i Bolderslev, og kører derefter op til den gamle grænse, hvor der stoppes forskellige markante steder. Turen slutter ved Genforenings- og Grænsemuseet i Christiansfeld, som udstiller centrale elementer fra Genforeningen 1920. 

Du kan læse mere om turen i aktivitetskalenderen.

 

Hvis du ønsker mere interessant viden om Genforeningen 1920, så kan du se vores hundrede 1-minuts film på tvsyd.dk eller på https://genforeningen.tvsyd.dk/.