Årets Julemærke bliver sønderjysk

Årets Julemærke 2020 tager udgangspunkt i Genforeningen, hvor Sønderjylland kom tilbage til Danmark. Mærkerne er tegnet af illustrator Tomas Björnsson.

2020 skulle have været året, hvor hele Danmark fejrede genforening og markerede, at Sønderjylland kom tilbage til Danmark for 100 år siden. Coronavirussen har dog lagt låg på de mange planlagte arrangementer, der skulle fejre begivenheden.

Nu kommer der imidlertid et plaster på såret, da årets Julemærke netop har temaet Genforeningen. Tomas Björnsson har tegnet Julemærkearket som et Danmarkskort, hvor alle fem Julemærkehjem optræder sammen med en lang række danske seværdigheder.

Samtidig er mærket en kærlig hilsen til Julemærkerne fra 1919 og 1920, hvor folkeafstemningen om Genforeningen dannede grundlag for motivet.

I serien er der 47 selvstændige mærker, hvilket har været en udfordring for illustratoren Tomas Björnsson.

- Jeg elsker denne slags opgaver, der kræver masser af detaljer til både at skabe god stemning og samtidig fortælle en spændende historie. Det er en udfordring, men også en leg at få alt til at fungere sammen, hvor den overordnede historie også skal kunne splittes op i en masse små selvstændige historier. Men først og fremmest er det en stor ære at få lov til at arbejde med så god en sag, som Julemærket er, fortæller han i en pressemeddelelse.

Julemærket er sendt i trykken

Hvordan Julemærket 2020 ser ud, bliver først endeligt afsløret den 26. oktober 2020. Her vil H.K.H. Kronprinsesse Mary, der er protektor for Julemærkefonden, præsentere Julemærket.

Julemærket 2020 er nr. 117 i rækken af Julemærker, der er udkommet hvert år siden 1904. Indtægterne fra salget af Julemærker går til at støtte børn på de danske Julemærkehjem.

Hvert år hjælper Julemærkehjemmene ca. 1.000 børn i alderen 7-14 år. Hjemmene hjælper børnene med mistrivsel, mobning, ensomhed og lavt selvværd.