Et maleri, en kjole og en saddel: Ikoniske symboler fra Genforeningen vises frem

På Sønderborg Slot udstiller Museum Sønderjylland ikoniske effekter, der stammer fra Genforeningen i 1920. Det sker i anledningen af, at den royale familie besøger Sønderjylland søndag.

Kong Christian den 10. rider på en hvid hest gennem den gamle grænseport ved Frederikshøj den 10. juli 1920.

Øjeblikket har maleren Alfred Jensen foreviget i et maleri, der er et af de mest ikoniske symboler på Genforeningen af Sønderjylland med resten af Danmark.

- Det er et af de største malerier, der findes om den tid, og som fremstiller situationen dengang, så det er meget vigtigt, at det hænger hos os, siger Carsten Porskrog Rasmussen.

Han er museumsinspektør ved Museum Sønderjylland, der på Sønderborg Slot udstiller maleriet med kongen på den hvide hest. 

Den lille pige i den hvide kjole

Udstillingen gemmer på flere symboler fra den minderige dag i juli. Den brune saddel, som kongen red på under det ikoniske øjeblik, er også at finde på Sønderborg Slot.

Ved en montre i udstillingen fortæller Carsten Porskrog Rasmussen om en hvid kjole, der også fik en opsigtsvækkende betydning.

- Kongen skrev i sin dagbog: Jeg følte, jeg tog Sønderjylland i mine arme. Så på en måde bliver den lille pige et symbol på Sønderjylland, kongen et symbol på Danmark, og derfor Danmark der tager imod Sønderjylland, fortæller han.

Det er en 9-årig pige, som pludselig under den ikoniske ridetur bliver en del af den historiske dag.

- Efter kongen er redet et lille stykke ind i Sønderjylland, stopper han op ved en kvinde, der står med en 9-årig pige på armen. Kongen spørger, om han må låne pigen, som skræmt får en kort ridetur med kongen på hesten. Alle oplevede det som et symbolsk øjeblik, siger han om episoden.

Royalt besøg

Maleriet, sadlen og kjolen er blot nogle af de ikoniske symboler i udstillingen, som fortæller om den historiske begivenhed.

- Genforeningen er et meget stort højdepunkt i det sønderjyske. Derfor er det jo dejligt, at vi kan vise nogle af de markante genstande frem, som bærer og formidler den historie, siger museumsinspektøren.

Årsagen, til at symbolerne nu bliver vist frem, er royalt besøg i det sønderjyske. Med et års forsinkelse vil kongehuset søndag markere 100-året for Genforeningen.

Dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian vil tage selv samme tur ved den gamle grænse, som dronningens farfar gjorde i 1920.