Flere danskere kender nu historien om genforeningen

Markeringen af genforeningen for 100 år siden har sat sine spor i den danske befolkning.

I kølvandet på markeringen af 100-året for genforeningen i Sønderjylland har flere danskere nu taget historien til sig.

Det viser en undersøgelse fra Epinion.

Undersøgelsen viser, at forud for genforeningsåret 2020 kunne kun otte procent af danskerne nævne genforeningen som historisk begivenhed. Her ved udgangen af jubilæumsåret kender næsten hver fjerde dansker til begivenhederne i 1920.

- Danskerne har i høj grad taget jubilæet til sig. Historien om Sønderjylland er nemlig også fortællingen om, hvordan hele landets kulturelle og nationale identitet blev formet, og det er inspirerende at se, hvordan vidt forskellige aktører har engageret sig i at folde den ud på skrift, på film og i musik og kunst, siger sekretariatsleder Simon Faber i en pressemeddelelse.

100 film om genforeningen:

I forbindelse med markeringen har TV SYD fået produceret 100 film om genforeningen.

Se dem alle her.

Kendskabet til historie stiger trods covid

Fremgangen i kendskabet sker, selvom størstedelen af de over 1.000 arrangementer og aktiviteter, der var planlagt i løbet af 2020, enten er blevet flyttet frem til næste år eller aflyst efter nedlukningen i marts.

- Kendskabet til denne skelsættende historie har nu fået et markant løft – selv om vi har nogle af de mest festlige oplevelser til gode.

Historiske begivenheder hænger bedre fast

Ifølge undersøgelsen er det stadig sønderjyderne selv, der har det største kendskab til historien om genforeningen. Til gengæld er kendskabet steget mest langt fra grænselandet, nemlig på Sjælland og Bornholm. Generelt er kendskabet til historiske begivenheder som Danmarks besættelse, slaget på reden og indførslen af grundloven steget siden sidste år.