Helt særlig hestevogn skal fragte de kongelige over den gamle grænse

Når Hendes Majestæt Dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian søndag skal krydse den gamle grænse ved Frederikshøj, bliver det i selvsamme vogn, som krydsede grænsen i 1920.

Det er ikke hvilken som helst hestevogn, der skal have dronning Margrethe, kronpris Frederik og prins Christian med ombord, når de søndag klokken 10 skal passere den gamle grænse i anledning af den officielle markering af 100-året for Genforeningen.

Det skriver Det Danske Kongehus på sin Facebookside.

Det er selvsamme hestevogn, som for 101 år siden kørte samme rute med tre andre kongelige ombord, nemlig dronning Alexandrine, prinsesse Thyra og prinsesse Dagmar. 

Da Christian X den 10. juli 1920 red over den gamle grænse på den hvide hest, fulgte de resterende familiemedlemmer efter i den nu 157 år gamle hestevogn.

Den 10. juli 1920 var det dronning Alexandrine, prinsesse Thyra og prinsesse Dagmar, der sad på de 157 år gamle sæder.
Den 10. juli 1920 var det dronning Alexandrine, prinsesse Thyra og prinsesse Dagmar, der sad på de 157 år gamle sæder.
Foto: Kongehuset ©️

På sin Facebookside skriver Kongehuset yderligere, at den 157 år gamle d’Aumont-vogn oprindeligt var en lukket wienervogn, bygget hos den københavnske hofvognsfabrikant Henry Fife. Men efter en ombygning har den fået kaleche og fjernet kuskebukken.⁣

Siden grænseridtet i 1920 har flere statsoverhoveder fra alverdens lande haft fornøjelsen af de historiske, bløde sæder i d’Aumont-vognen fra Henry Fife, der i morgen krydser den gamle grænse ved Frederikshøj - igen.