TV der bevæger dig

Købmænd er glade for mindre grænsehandel

Samvirkende Købmænd er glade for at se, at danskerne køber færre øl og sodavand, når de kører over grænsen.

01:04

Samvirkende Købmænd er tilfredse med tallene i rapporten for grænsehandel, som Skatteministeriet offentliggjorde onsdag.

Skatteministeriet offentliggjorde onsdag formiddag en ny rapport, der viser, at danskerne henter færre øl, sodavand og cigaretter i Tyskland, mens indkøbet af dagligvarer i Tyskland er fordoblet. Og særligt udviklingen i handlen med sodavand og øl glæder brancheorganisationen Samvirkende Købmænd, da rapporten ifølge dem viser, at handlen er flyttet til Danmark, fordi sodavandsafgiften er fjernet.

- Vi er glade for rapporten. Vi synes, rapporten dokumenterer, at der er en meget klar sammenhæng mellem de afgifter, vi har i Danmark, udviklingen i Danmark og hvordan det går med grænsehandlen, siger vicedirektøren for de Samvirkende Købmænd, Claus Bøgelund Nielsen til TV SYD.

 Og selvom der altså er glæde over tallene i rapporten, så ser Samvirkende Købmænd fortsat områder, hvor de godt kunne tænke sig, at afgifterne blev lavere.

- Vi kan leve med mange indrømmelser på afgiftsområdet, men chokolade og slik i almindelighed er nok det, der står først for. Der er rigtig meget kriminalitet forbundet med chokolade og slik, der bliver solgt illegalt fra mange butikker, hvor det er hentet uden afgifter, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Skatteministeriets rapport om grænsehandel bygger på tal fra to forskellige opgørelsesmetoder, der vurderer udviklingen i grænsehandelen stik modsat hinanden - og her har Skatteministeriet i vid udstrækning valgt den opgørelsesmetode, som peger på en nedgang i grænsehandelen med Tyskland.