Amatørarkæologer skal dele 375.000 kr.

Guldskatten, som blev fundet på en mark ved Fæsted øst for Ribe, har i første omgang udløst en skattefri danefæ-godtgørelse på 375.000 kr.

Nationalmuseet har meddelt de tre amatørarkæologer, at de modtager 375.000 kr. for deres fund af vikingeguld i juni.

I alt indsendte de tre amatørarkæologer 43 genstande fra det første fund af danefæ. I fundet indgår bl.a. syv velbevarede armringe – seks i guld og et i sølv. Samlet vægt 950 gram.

Danefæ-godtgørelsen regnes bl.a. ud med metalværdien. Dertil kommer en vurdering af, hvor godt fundet er, hvordan det er blevet udgravet og behandlet.

De tre amatørarkæologer er Marie Aagaard Larsen, som sammen med sin mand, Kristen Nedergaard Dreiøe, og deres fælles ven Poul Nørgaard Pedersen gennemsøgte en mark med metaldetektorer.

Foruden de unikke armringe, som blev udstillet i 18 dage på Museet på Sønderskov, blev der fundet en række små metal-dele. Efter udstillingen på det lokale museum, som blev set af 9300 (og Dronning Margrethe), blev fundet sendt til Nationalmuseet.

De tre får også en godtgørelse for det store fund, som museets folk gjorde i december måned. Det skal først vurderes på Nationalmuseet.

 

De syv armringe fra 900-tallet, som blev fundet af tre amatørarkæologer i forrige uge.
De syv armringe fra 900-tallet, som blev fundet af tre amatørarkæologer i forrige uge.
Foto: Nick Schaadt, Museet på Sønderskov