Her boede nogle af Danmarks rigeste

Mandagens guldfund dokumenterer, at en af danernes rigeste og vigtigste personer boede øst for Ribe.

Her i det 21. århundrede bor de rigeste mennesker i Danmark nord for København. Men sådan har det ikke altid været. I 900-tallet boede mindst en af de rigeste og magtstrategisk vigtigste personer mellem Harreby og Fæsted øst for Ribe. Mængden af guldsmykker, som mandag formiddag blev gravet op af jorden, dokumenterer det.

- Det er godt nok lidt ekstraordinært. Jeg er ikke sikker på, at det kommer til at ske igen. Sådan sagde en storsmilende arkæolog Lars Grundvad fra Museet på Sønderskov  til TV SYD's reporter umiddelbart efter, at endnu et guldsmykke var gravet fri af den sorte og sandede sydvestjyske jord.

Nu går arbejdet i gang med at finde ud af, hvorfor den store skat blev gravet ned i jorden dengang.

- Dermed kan vi måske knytte nogle spredte punkter sammen i Danmarks historie.  Vi er på det rigtige sted, nu er spørgsmålet bare, hvor meget skatten er blevet spredt af landmændenes plove igennem de sidste 1000 år, siger Lars Grundvad.

Han fortæller, at den store smykkemængde afslører, at det er en person fra samfundets elite, som har boet på stedet. Fundet knyttes til kongemagten. Der er tale om en person, som var vigtig for en person på magten eller på vej mod magten. 

- Mængden af guld er blandt det største, der nogensinde er fundet i Danmark. Derfor er det en af samfundets rigeste personer, som har boet her. Det har været vigtigt for magthaveren at holde en alliance med vedkommende, fortæller Lars Grundvad.

Du kan høre TV SYD-reporter Diana Hofers uklippede interview med Lars Grundvad her: 

Udgravningsleder Lars Grundvad fortæller om det store guldfund.