157 års ølbrygning hos Fuglsang fortalt gennem billeder

Bryggeriet i Haderslev har eksisteret i 157 år. Her følger en historisk gennemgang med højdepunkter fra Fuglsangs lange levetid.

Katalog af billeder som Royal Unibrew har modtaget ved købet af Fuglsang
Søren Christian Fuglsang blev født i 1815 og var uddannet landmand.
Foto: Royal Unibrew

1865 – En æra begyndte 

Efter krigen i 1864 mellem Danmark og Preussen flyttede Søren Christian Fuglsang til Haderslev fra Ødis, som var blevet en del af det senere Tyskland. Her købte han en ejendom på Ribe Landevej. Det var her han grundlagde bryggeriet Fuglsang året efter i 1865. Navnet Fuglsang stammer fra hans farmor, som var opvokset på gården Fuglsang ved Brærå nær Hoptrup.

Sophus og Christian Fuglsang fik sammen med brødrene Conrad og Clausen lagt et stærkt fundament for virksomheden.
Sophus og Christian Fuglsang fik sammen med brødrene Conrad og Clausen lagt et stærkt fundament for virksomheden.
Foto: Royal Unibrew

1870-1904 – Sønnerne førte fars gode ide videre 

Niveauet af øllen var ikke særlig højt. Fem år efter grundlæggelsen var al kapital brugt og kreditten for firmaet blev udtømt. Bryggeriet var på randen af konkurs. 

Det voksede til gengæld, da de fire sønner Sophus, Conrad, Christian og Clausen blev voksne og uddannede sig indenfor ølbrygning. Sophus og Christian var de eneste to af de fire, som blev boende i Haderslev. 


Katalog af billeder som Royal Unibrew har modtaget ved købet af Fuglsang
Virksomheden siden starten i 1865 været placeret på Ribe Landevej i Haderslev.
Foto: Royal Unibrew

Det var dermed også dem, som overtog virksomheden fra deres far i løbet 1880´erne. I 1886 besluttede de to brødre at dele arbejdet mellem sig. Christian tog sig af bryggeriet, mens Sophus fik ansvaret for malteriet. I malteriet omdannes korn til malt, der senere bruges ølbrygningen. 

Syv år senere i 1893 blev de to afdelinger så skilt ad, men havde stadig samme navn ’S.C. Fuglsang’. I 1902 fik afdelingerne hvert sit navn ’S.C. Fuglsang Bierbrauerei’ og ’Sophus Fuglsang Malzfabrik’. 

Grundlæggeren Søren Christian Fuglsang gik bort i en alder af 88 år i 1904.

Katalog af billeder som Royal Unibrew har modtaget ved købet af Fuglsang
Foto: Royal Unibrew

1904-1920 – Mastodont i Haderslev

Efter firmaet blev delt i to, begyndte en større udvidelse af begge afdelinger omkring århundredskiftet. Fuglsang var blevet enorm. Det var et af de største foretagender under udbruddet af første verdenskrig. 

Der blev årligt solgt 1.600.000 liter lagerøl samt 600.000 liter hvidtøl. 5.000 tons malt var kapaciteten om året, hvoraf 70% blev eksporteret til Tyskland, mens resten blev fordelt mellem Holland, Sverige og Norge. 

Katalog af billeder som Royal Unibrew har modtaget ved købet af Fuglsang
Foto: Royal Unibrew

1920-1933 - Aktieselskab og Chabeso 

Efter genforeningen var det ikke lovende tider for malteriet. Eksportmarkedet var blevet mindsket, fordi Holland, Sverige og Norge begyndte at producere malt selv. Man solgte i forvejen ikke meget til resten af Danmark, da flere bryggerier havde deres eget malteri. 

Udover det, skulle bryggerierne også omstille sig til at brygge øl på flaske. Det var en dyr omstilling for Fuglsang. Som led i det, blev firmaet i 1929 et aktieselskab, hvor familien besad majoriteten.

Der var brug for nytænkning og i 1933 fik Fuglsang eneret på fremstillingen af ekstrakten til sodavanden Chabeso. En ekstrakt som blev solgt succesfuldt til bryggerier i bl.a. Aalborg og Helsingør.

En af de første Chabeso-flasker.
En af de første Chabeso-flasker.
Foto: Royal Unibrew

1933 - Maltfabrik i brand og nye eksportmarkeder

Det var en katastrofe, da maltfabrikken gik i brand i 1933. Det satte produktionen på pause, men allerede året efter, var man i gang igen. Det var dog nødvendigt at lade maltfremstillingen gå over til fem andre danske bryggerier.

1933 var også året, hvor alkoholforbuddet i USA blev ophævet. Dermed åbnede et nyt marked for eksport, hvor Fuglsang også begyndte at sende malt til Mellemamerika og Brasilien.

3F58BB10-F104-46E5-BDF4-C26CF7AD1878.jpeg
Foto: Royal Unibrew

1941 - Sophus Fuglsang Export-Maltfabrik og Bryggeri

I 30'erne var det tid til et nyt generationsskifte. Sophus og Christian Fuglsang døde hhv. i 1931 og 1935. Virksomheden blev overtaget af Sophus' to sønner, Conrad og Sophus Fuglsang. I 1941 stoppede man med at være et aktieselskab. Man sammenlagde de to afdelinger, hvor navnet blev Sophus Fuglsang Export-Maltfabrik og Bryggeri.

1941-1990 - De lokales favorit

Besættelsestiden var hård. Især for maltproduktionen, fordi eksporten næsten stoppede overalt. 

Efter krigen steg produktionen igen, og Fuglsang blev for alvor sønderjydernes foretrukne øl, da andre lokale bryggerier forsvandt. Dele af sortimentet blev desuden forhandlet i landsdækkende kæder.

I 1967 valgte man endnu engang at ændre i virksomhedens struktur, hvor bryggeri og maltfabrik blev delt op i to aktieselskaber. I 1984 stiftede de to brødre fonden Conrad og Sophus Fuglsangs Fond, hvor de to selskaber blev ejermæssigt samlet.   

Malten ligger til tørre i malteriet i Haderslev.
Malten ligger til tørre i malteriet i Haderslev.
Foto: Royal Unibrew

1990-2006 - Automatisering og opkøb af maltfabrik

Bryggeri og Maltfabrik gennemgik en større automatisering og effektivisering af produktionen. I 1996 lancerede Fuglsang øllen 'Black Bird', som udgør omkring halvdelen af den samlede ølproduktion.

Efterspørgslen blev ved med at stige og for at kunne følge med, opkøbte Fuglsang i 2006 Dragsbæk Maltfabrik i Thisted. Med opkøbet blev Fuglsang den største producent af malt på markedet.

Fuglsangs bygninger ejes af fonden, som blev stiftet af Conrad og Sophus Fuglsang i 1984.
Fuglsangs bygninger ejes af fonden, som blev stiftet af Conrad og Sophus Fuglsang i 1984.
Foto: Royal Unibrew

2021-2022 - Enden på æraen

I 2021 stoppede mere end 150 års ejerskab. Fuglsang blev solgt til Royal Unibrew. Fuglsangs bygninger i Haderslev er fortsat ejet af familiens fond, hvor Royal Unibrew lejede sig ind efter opkøbet af virksomheden.

Til december flytter ølproduktionen til Odense og Faxe. Malteriet forbliver stadig i Haderslev, mens navnet Fuglsang stadig vil være at finde på hylderne i de danske supermarkeder.

Kilde: Lennart Madsens bog om Fuglsang fra 2015 '150 år med malt og øl'