TV der bevæger dig

9. april mindes i Sønderjylland

Mandag er det 78 år siden, at Tyskland i de tidlige morgentimer 9. april 1940 trængte ind over grænsen og besatte Danmark. Besættelsesdagen markeres med mindehøjtidligheder i bl.a. Haderslev og Sønderborg.

Siden 1987 har man på Haderslev Kaserne mindet de danske soldater, der faldt på besættelsesdagen. Det skete også i dag til morgen. Foto: Vibeke Illum Marcussen, TV SYD

Mandag er det 78 år siden siden, at Tyskland i de tidlige morgentimer 9. april 1940 trængte ind over grænsen og besatte Danmark.

1 af 2

Læs også Besættelsen: Hans forstod ikke, hvorfor de kun fik 20 patroner hver

Veteraner fra 2. Verdenskrig, som deltog i kampene den 9. april 1940 i og omkring Haderslev, har siden 1987 mindet de soldaterkammerater, som de mistede på besættelsesdagen.

Det sker også i dag med begyndelse klokken 8 på Haderslev Kaserne. 

Indledningsvis mødtes veteranerne på Haderslev Kaserne, og de efterfølgerne år deltog flere og flere. Fra starten af 1990’erne blev mindehøjtideligheden en officiel begivenhed, hvor der blev etableret et veteranudvalg.

Fra starten af halvfemserne deltog mere end 150 veteraner. Af naturlige årsager er deltagerantallet faldet, så der i de senere år kun har været en håndfuld veteraner tilbage, som har kunnet deltage i dagen, og nu er der kun en veteran tilbage.

I Sønderborg begynder mindehøjtideligheden klokken 10 ved mindestenen, der er rejst i september 1948 på Helgolandsgade i Sønderborg – stenen, der tidligere stod nedenfor kasernen ved Helgolandsgade.

Der lægges der buketter ved mindestenen, der nu er placeret tæt ved hovedindgangen til Sønderborg kaserne. 

Der vil under ceremonien ved mindestenen deltage faner og flag fra foreningerne fra Kontaktudvalget for De Militære Traditioner i Sønderborgområdet.

Ceremonien ved den store mindesten afsluttes med, at de fremmødte synger Altid Frejdig Når Du Går.