TV der bevæger dig

Ældre på das med ny teknologi

Toiletter, der både kan tørre og vaske, er et af de nye hjælpemidler, der i øjeblikket bliver testet i Haderslev. Ligesom en række andre velfærdsteknologiske hjælpemidler skal de både være med til at øge livskvaliteten hos borgerne og aflaste medarbejderne.

05:05

I fremtiden kan ældre i Haderslev få hjælp til toiletbesøget af velfærdsteknologi.

1 af 2

I et halvt år har en gruppe ældre borgere haft mulighed for at afprøve toiletter, der både kan tørre og skylle. Toiletterne er en del af Haderslev Kommunes indsats inden for velfærdsteknologiområdet, og formålet er blandt andet, at de ældre bliver mere selvhjulpne.

- Vi skal støtte de ældre i at kunne klare sig selv, så de ikke behøver at være afhængige af, at der kommer en hjemmehjælper og hjælper dem på toilettet. Det handler om at give borgerne mere frihed, større selvstændighed og værdighed. Med andre ord skal det være med til at øge livskvaliteten, men selvfølgelig også aflaste medarbejderne og frigøre tid for dem, hvor det er muligt, siger formand for Voksenudvalget, Holger Mikkelsen.

Haderslev Kommune har i 2014 afsat cirka 1,4 millioner kroner til velfærdsteknologiske projekter. Udvalget har netop taget en lille temperaturmåling på de velfærdsprojekter, der allerede er startet, og dem der er på vej. Der er blandt andet også testet selvkørende støvsugere og nye håndvaske, ligesom der inden for Handicap og Psykiatriområdet er testet apps, der kan hjælper borgere, der har problemer med at læse og skrive.

Haderslev Kommune har indrettet et velfærdscenter, der ligger i Nørregade i Haderslev. I centret kan man komme og se og prøve nogle af de nye teknologier og hjælpemidler, der er.