Afsløringer om krænkelser i Forsvaret har påvirket nye rekrutter på Haderslev Kaserne

Mia Roland Jensen er en af 34 kvindelige værnepligtige, der i dag begynder rekruttiden på Haderslev Kaserne. Hun glæder sig, selvom TV-dokumentar om krænkelser i Forsvaret har sat mange tanker i gang.

Da en TV-dokumentar om krænkelser i Forsvaret i sidste uge løb over skærmen på TV 2, måtte 22-årige Mia Roland Jensen se med.

Mandag er hun en af 135 nye værnepligtige på kasernen i Haderslev. Og de mange vidnesbyrd om sexisme og grænseoverskridende adfærd var hård kost for den kommende rekrut.

- Det satte mange tanker i gang, da man altid frygter, at det kunne være en selv, der blev udsat for noget lignende, fortæller Mia Roland Jensen. 

Alligevel har det ikke fået hende til at tvivle på, om Forsvaret er den rigtige uddannelsesvej. For hun har glædet sig længe til de udfordringer og kompetencer, hun får ved at trække i trøjen. Og så skaber det faktisk en tryghed, at både medier og Forsvaret selv har øget fokus på sexisme.  

quote

Det satte mange tanker i gang, da man altid frygter, at det kunne være en selv, der blev udsat for noget lignende

Mia Roland Jensen, ny værnepligtig

- Det giver en god ro i maven, at der er ekstra opmærksomhed på det, og at det bliver italesat, så det er noget, skolerne også er klar over - også at det kan få store konsekvenser for dem, der udsætter andre for krænkende adfærd, siger Mia Roland Jensen. 

Allerede politikker på området

Ifølge Morten Hedegaard Breum, der er seniorsergent ved Haderslev Kaserne, er der heller ikke grund til at bekymre sig. For uddannelsesstedet har allerede klare politikker og retningslinjer.

- Det, der er beskrevet i Operation X, er ikke acceptabelt, og vi har meget fokus på, at det ikke kommer til at ske. Fra kompagniets side mødte al personel ind i sidste uge, hvor de politikker, vi har omkring krænkende adfærd, blev gennemgået. Det er allerede en del af vores praksis, fortæller Morten Hedegaard Breum og fortsætter:

- Vi vil som uddannelsessted og som myndighed arbejde for, at vores ansatte kan gå trygt på arbejde og blive mødt med respekt. Derfor gennemgår vi også reglerne med de værnepligtige som en fast procedure. Men der vil blive lagt mere tyngde i at få det gennemgået efter det fokus, der har været i medierne, siger seniorsergenten. 

Afskrækker ikke

Hos Mia Roland Jensen har dokumentaren da heller skabt unødvendige bekymringer. Hun føler sig tryg ved kasernes politik.

- Det er ikke noget, som afskrækker mig fra at gøre det, jeg gerne vil. Nu glæder jeg mig bare til at udfordre mig selv personligt og til at få mange nye bekendtskaber, siger den 22-årige rekrut.