Arne fra pensionsplakaten er dagens midtpunkt

Lørdag er der blevet forhandlet en ny aftale om tidlig pension på plads. Det glæder Arne Juhl, der siden valgkampen har været symbol på den hårdtarbejdende medarbejder, som er blevet nedslidt efter mange år med et hårdt fysisk arbejde.

Arne Juhl har haft en travl dag. Telefonen begyndte allerede at bimle og bamle klokken otte i morges, og inden klokken var slået 12, havde de tre første medier været forbi – og et fjerde var på vej.

Regeringen, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten blev lørdag enige om en aftale om tidlig pension - en aftale som Arne Juhl er blevet ansigtet på.

Med overskriften "Nu er det Arnes tur" og med sit billede på de socialdemokratiske plakater under valgkampen sidste år blev han et kendt ansigt.

- Det er jo blevet et meget større stunt, end jeg havde regnet med. Vi lavede noget video og nogle billeder til en plakat, og lige pludselig tog det overhånd, kan man sige, og det blev til kæmpestore bannere på store bygninger, fortæller Arne Juhl.

quote

Vennerne ringede jo fra København, Aalborg og Odense og spurgte hvad i alverden jeg havde gang i, men det har været godt nok.

Arne Juhl, bryggeriarbejder, Fjelstrup

Og netop bannerne og billedet af Arne fik vennerne til at reagere i hele landet.

- Vennerne ringede jo fra København, Aalborg og Odense og spurgte hvad i alverden jeg havde gang i, men det har været godt nok, siger Arne Juhl og fortæller, at han ikke har fortrudt, at han har været med.

- En glædens dag

Med den nye aftale forhandlet på plads er der også grund til fejring i hjemmet i Sønderjylland, fortæller Arne Juhl, der kalder det for en glædens dag. Nu venter han bare på, at aftalen bliver stemt endeligt igennem.

21. januar 2024 bliver han selv 64, og da håber han, at han selv kan gøre brug af aftalen.

- Jeg kan mærke, at jeg er træt. Sidste år fik jeg fjernet halvdelen af min venstre lunge. Jeg har fået nyt knæ, og der kommer nok også et nyt knæ mere på et tidspunkt, siger han.

41.000 kan få ret til tidlig pension i 2022

  • Retten til tidlig pension tager udgangspunkt i antallet af år på arbejdsmarkedet. Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at trække sig tilbage tre år før folkepensionen, mens 42 og 43 år giver ret til, at man kan gå fra et eller to år før folkepensionen.
  • Ud over beskæftigelse, hvad enten der er tale om lønmodtagere eller selvstændige, tæller også perioder med blandt andet dagpenge, sygedagpenge, deltidsarbejde, barselsorlov og obligatoriske praktikperioder med enten elevløn eller SU også med.
  • 41.000 helårspersoner ventes i 2022 at få ret til tidlig pension. Otte ud af ti er ufaglærte eller faglærte. Det skønnes, at 24.000 helårspersoner vil benytte retten, og at 6000 af dem vil komme fra beskæftigelse, mens resten vil komme fra efterløn og andre overførselsindkomster.
  • Regeringen vil i næste måned fremsætte lovforslag med henblik på, at aftalen kan træde i kraft i det nye år, så de første personer kan gå på tidlig pension i januar 2022.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Udover aftalen om tidlig pension,  er der også afsat 100 millioner kroner i 2023 til at styrke arbejdsmiljøet, som offentlige og private arbejdspladser kan søge. Noget som Arne Juhl også er godt tilfreds med.

- Det, synes jeg, er nødvendigt. Man kan bare se på, da jeg startede på bryggeriet og så til i dag. Vi er kommet af med alle de der åndsvage tunge løft, så vi har ingen tunge løft i dag i forhold til dengang, siger den 60-årige bryggeriarbejder.

Arnes kone

Det er ikke kun Arne Juhl, der er kommet i mediernes søgelys. Også Arnes kone har fået plads. Forud for forhandlingerne er hun blevet et symbol på arbejdsgrupperne SOSU’er, pædagoger og sygeplejersker – og også disse grupper er blevet en del af aftalen.

- Det har hun det mere eller mindre godt med. Så længe hun ikke skal stå foran et kamera, siger den 60-årige sønderjyde.

Han håber, at konen Pia også kan gå lidt tidligere på pension, så de kan nyde pensionen sammen. I januar blev de også bedsteforældre til en lille pige, som Arne Juhl håber, de kan få lidt mere tid til.

- Vi kommer til at nyde at gå hjemme begge to, og så har vi også en dejlig stor campingvogn, som står oppe ved Vejle fjord. Der kommer vi nok også til at bruge noget mere tid, fortæller han om pensionsplanerne.