Børn under 12 år kan nu testes lokalt

Fra mandag er det muligt at teste børn i alderen 2-12 år på de lokale testcentre. Det sker efter oplæring af testpersonale.

Fødderne i køen tripper og stamper i jorden. Selvom solen er fremme, er det stadig koldt i køen foran testcenteret i den tidligere Falck-station på Grønningen i Haderslev. Der er ingen børnefødder, alle de ventende er voksne. 

For selvom det fra mandag er muligt at få testet børn under 12 år på teststedet i Haderslev, er alle testtider booket hele ugen. Men når der dukker en ledig tid op, kan den nu også bookes til at få testet børnene.

- Jeg synes, det er fantastisk.

Sådan siger én af indehaverne af de voksne fødder i køen. Hun hedder Sara Møller og er sygeplejerske, og hun har før været nødt til at køre til Aabenraa for at få testet sin 9-årige datter.

- Jeg har et job, der betyder, at jeg er på arbejde på alle mulige tidspunkter af døgnet, så at det nu er muligt at få testet min datter her, gør det nemmere at planlægge, siger hun, mens hun står i køen og venter på sin egen test.

- Vi har valgt at åbne for, at børn helt ned til to år kan blive testet her. Det har vi gjort, fordi vi gerne vil tilbyde borgerne muligheden for at blive testet lokalt, men også fordi der har været pres på de større testcentre, siger Dennis Harder Hafstrøm, der er områdeleder for Ambulance Syd i Haderslev.

Omskolet personale

For at kunne tackle især de helt små børn, har alle medarbejdere været på skolebænken.

- De har været i Kolding, hvor de har fulgt en medarbejder, der dagligt arbejder med at pode børn. Der er jo lidt andre ting, man ser efter. For eksempel om de er trygge i situationen. Det kræver noget mere tid at skulle pode et lille barn, fortæller Dennis Harder Hafstrøm.

For frisøren Adnan Kotllovci, der er far til fem, er det også en god nyhed, at der nu kan testes børn lokalt.

- Vi bor så tæt på, at vi kan tage en gåtur hertil. Så det er meget nemmere, og vi skal ikke planlægge ligeså meget som før, siger han.

Mens fødderne i køen tripper nærmere døren ind til testcenteret, arbejder personalet støt og hurtigt med den konstante strøm af tests. Sundhedskort bliver bippet, podningsglas får også et bip, og så er næste person klar til en pind i halsen. Endnu har der ikke været et barn forbi. 

- Så længe der er et behov, fortsætter vi med at tilbyde test af børn ned til to år, slutter Dennis Harder Hafstrøm.