Borgere i oprør over ny naturnationalpark

Striden om naturnationalparker fortsætter, og nu har en borgergruppe i Hammelev lavet en underskriftsindsamling mod en naturnationalpark.

Nej tak til en ny naturnationalpark. 

Sådan lyder det klare budskab fra en lang række borgere i Hammelev, som siger nej til en naturnationalpark ved Pamhule og Hindemade. 

I alt skal 15 nye naturnationalparker udpeges i Danmark. Hvis Pamhule Skov og Hindemade bliver udvalgt som ny naturnationalpark, betyder det, at naturen får lov at vokse på egne præmisser, og der vil blive udsat græssende dyr i et indhegnet område.

quote

Jeg har ansvaret for andres børn, og jeg er simpelhen ikke tryg ved at tage andres børn med ind et sted, hvor der kan gå kreaturer rundt.

Louise Bredvig Mimoun, leder, Børnenes Hus Hammelev

En af dem, som benytter sig af skoven på daglig basis, er børnehaven Børnenes Hus Hammelev. De frygter, at de ikke længere kan benytte den.

- Skoven betyder rigtig meget for os og er en stor del af vores læringsrum og miljø. Vi bruger skoven rigtig meget til at lege, lære, udforske og blive bedre til at være nysgerrig, siger Louise Bredvig Mimoun, som er leder af børnehaven.

Louise Bredvig Mimoun fortæller, at det faktisk ikke er indhegningen af skoven, der er problemet. Det er derimod dyrene, som vil være i skoven.

- Det er ikke indhegningen, der ødelægger vores muligheder for leg, men jeg har ansvaret for andres børn, og jeg er simpelhen ikke tryg ved at tage andres børn med ind et sted, hvor der kan gå kreaturer rundt. Det kan godt være, at det 99 procent af gangene går rigtig godt, men den ene gang, det går skidt, vil jo være forfærdelig, siger hun.

I Syd- og Sønderjylland er der mulighed for, at fem skove og plantager udpeges som naturnationalpark.
I Syd- og Sønderjylland er der mulighed for, at fem skove og plantager udpeges som naturnationalpark.
Foto: Naturstyrelsen

Stor underskriftsindsamling

Det er ikke kun børnehaven Børnenes Hus Hammelev, som er utilfredse. 200 borgere har på under et døgn skrevet under på, at de siger nej tak til en ny naturnationalpark.

En af dem, som har skrevet under, er Patricia Nielsen. Hun og familien flyttede for få år siden tæt på skoven af en meget simpel årsag.

- Vi er flyttet ned til skoven for at være tæt på den, så vi kan bruge den med vores børn og hund. Tanken om at få et hegn i ens baghave er ikke ligefrem fantastisk, siger hun.

quote

Skoven vil ikke være farlig

Miljøministeren, Lea Wermelin (A)

Patricia Nielsen fortæller også, at oplysningen omkring de nye naturnationalparker har været mangelfuld. Det er en ting, som Signe Marie Plenge kan nikke genkendende til.

- Det, vi er mest ked af i den her proces, er, at der ikke har været tid til at kortlægge friluftslivet. Miljøministeriet siger, at der er fin plads til os alle, men når man ser processen, er der slet ikke taget hensyn til friluftsliv, siger hun.

Miljøministeren: Skoven vil ikke være farlig

Selvom bekymringerne er store ved den lokale børne og vuggestue, er bekymringen ikke store hos den socialdemokratiske miljøminister, Lea Wermelin (A). 

- Selvfølgelig skal de bruge skoven, og det skal de fortsætte med, selvom det bliver en naturnationalpark. Det er klart, at det er noget nyt, at der kommer græssende dyr, men vi har masser af erfaring med, hvordan man sikrer det, så det er trygt - også for børnehavebørnene, siger hun. 

Lea Wermelin fortæller også, at de nye naturnationalparker ikke vil være farlige.

- Skoven vil ikke være farlig, og selvfølgelig skal de kunne gå derud. Det ligger som en helt klar præmis i naturnationalparkerne, at der skal være masser af plads til blandt andet friluftslivet, spejderne, mountainbikerne og børnehavebørnene. Naturnationalparkerne skal være med til at bidrage til, at børn kommer endnu mere ud i naturen og ikke modsat, siger hun.

Lea Wermelin fortæller desuden, at der vil være en dialog mellem Naturstyrelsen og de forskellige friluftsaktiviteter, der er i de nye naturnationalparker. 

- Hvis man kigger på de to første naturnationalparker, som man har udpeget, så er der også mountainbikere. De kommer også til at være der fremadrettet, og de kan også vedligeholde deres spor. Noget af den bekymring, der kan være ved friluftslivet, handler også om at tage den konkrete og lokale dialog, siger hun.

Forskel på nationalparker og naturnationalparker

Nationalparker har sin egen lov, men der er ikke nogen særskilt naturbeskyttelse i loven. Af den grund er både skovdrift og landbrug almindelig i nationalparkerne. Det hæmmer biodiversiteten i nationalparkerne meget. Ofte er byområder også inkluderet i nationalparker.


Naturnationalparker har endnu ingen selvstændig lovgivning, men en sådan er på vej ifølge miljøministeren. Forventningen er, at naturnationalparker friholdes 100 procent fra skov- og landbrug og al anden produktion, og at de i første omgang etableres på statslige arealer. Naturen udvikler sig så vidt muligt på sine egne præmisser i naturnationalparker og dækker over store, sammenhængende arealer. Naturlig hydrologi genoprettes, og græssende dyr sættes ud for at skabe dynamik og højere biodiversitet.

Kilde: Miljøministeriet