Casper skruer på kampfly - nu håber han på nye kollegaer

Forsvaret vil med en ny uddannelse tiltrække flere flymekanikere. De skal skrue i F-16 og F-35 kampfly.

Casper Nørgaard er trukket i sin uniform og er igen klar til at skrue på et af Danmarks F-16 kampfly. Flyet står på Flyvestation Skrydstrup. Det har været hans arbejdsplads, siden han begyndt på uddannelsen som A-flymekaniker.

I dag er han færdiguddannet og har speciale i at vedligeholde og reparere våbenmekanikken på et F-16 kampfly.

- Jeg har en interesse og passion inden for flyvemaskiner generelt. Jeg flyver selv svævefly i fritiden. Jeg tænkte, det ville være gylden mulighed at fortsætte med at blive i forsvaret, da jeg har nydt min værnepligt temmelig meget, fortæller Casper Nørgaard.

Civile kan komme ind fra gaden

Selvom det kan lyde som en drengedrøm at arbejde med kampfly på en militærbase, så er det ikke nødvendigvis sådan, at ansøgerne til en flymekanikeruddannelse står i kø.

Forsvaret har derfor oprettet en ny uddannelse, hvor civile nu kan søge og tage uddannelsen som A-flymekaniker. Uddannelsen tager halvandet år. I tidsrummet er der indlagt fire måneders værnepligt.

- Der er så mange ting på det her kampfly, at du kan arbejde på det i 30 år, og så er der stadig nye ting. Du kan ikke vide alt flyet. Det gør det super spændende, fortæller Casper Nørgaard.

I øjeblikket skruer han på de 44 danske F-16 fly. Til oktober kommer de første af de 27 nye F-35 kampfly. Dem skal A-flymekanikerne også pille ved, derfor kommer Forsvaret til at mangle hænder.

- Vi skal have væsentligt flere medarbejdere, når vi skal arbejde med F-35. Det gælder fx flymekanikere. Vi søger en anden type medarbejdere, en anden type af teknikere, som vi skal bruge på F-35 flyet end på F-16. Derfor har vi lavet den her uddannelse, siger Nanna Fabricius, der er chef for F-35 implementeringssekretariatet.

Værnepligten skal de igennem

Før Forsvarets nye uddannelse skulle ansøgerne have aftjent sin værnepligt. Nu kan nye mekanikere søge som civil, hvorefter de aftjener en værnepligt. Det betyder også, at ansøgere kan risikere at få afslag, hvis de ikke lever op til kravene for en værnepligt.

- Vores ansatte er militært ansatte. De skal have en basisuddannelse, så de ved, hvordan man er soldat. Vi udsender vores medarbejdere, og i den forbindelse skal man have nogle grundlæggende færdigheder, fortæller Nanna Fabricius.

Værnepligten havde Casper Nørgaard allerede aftjent inden uddannelsen, som han netop har færdiggjort. Skrueriet på avancerede kampfly er derfor først lige begyndt. Det afholder ham dog ikke i at drømme stort.

- Det fedeste vil nok være at blive klarmelder. Det er de rutinerede flymekanikere, der inspicerer og godkender flyet inden afgang. Det er dem, der vinker farvel til piloten, siger flymekanikeren.

Casper Nørgaards dagligdag består af uniformer og kampfly.
Casper Nørgaards dagligdag består af uniformer og kampfly.