CO2-støvsuger blev plantet af familier i Haderslev

En skov er på vej i Haderslev, efter familier med hjælp fra Grønne Nabofællesskaber lørdag plantede en såkaldt Miyawaki-skov.

På en grund i Haderslev var der lørdag fuld gang i gravearbejdet, da frivillige børn og voksne plantede træer, der inden længe vil blive til en skov.

Haderslev Kommune har nemlig stillet et område til rådighed, hvor Haderslev Grønne Nabofællesskaber kan plante en miniskov efter Miyawaki-metoden.

Det er en særlig type træer, der vokser hurtigt og binder særligt meget CO2.

Et tiltag, som Sally Schlosser Schmidt gerne ville støtte op om sammen med sine børn.

- Jeg synes det er vigtigt at vi gør noget for, at der er en verden, der er værd at være i, når børnene bliver store, siger hun og stikker en plante i jorden.

Sally Schlosser Schmidts datter syntes, det var sjovt at være med til at plante en skov.
Sally Schlosser Schmidts datter syntes, det var sjovt at være med til at plante en skov.
Foto: Jonatan Dybro

1.500 træer

I alt 1.500 træer kommer til at udgøre miniskoven. Træerne står meget tæt, hvilket gør, at de vokser hurtigt i en form for konkurrence om hele tiden at få mest sollys.

Træerne skal skabe ekstra leverum for biodiversitet og trække endnu mere CO2 end andre skove kan.

- Træerne er ikke plantet for at blive til en smuk park. Det er en levende CO2-støvsuger, siger Hans Jørgen Andersen, der er en del af Grønne Naboselskaber i Haderslev og tilføjer:

- Fordi planterne vokser så hurtigt, så kan de optage op til 40 gange den mængde CO2, som en almindelig skov vil optage i opvæksten.

Startede i Japan

Miyawaki-skove startede i Japan for over 40 år siden, mens dem hurtigt-voksende, tætte skovtype er relativt ny i Danmark. 

Hvad er Miyawaki?

Den japanske botaniker Akira Miyawaki har udviklet en metode til at dyrke skove på et lille område, som går meget hurtigere, end når en skov dannes naturligt. Metoden indebærer, at der plantes mange unge træer og planter tæt sammen. Det gør, at træerne vokser hurtigere, særligt i højden, end de vil gøre, hvis de står alene. Det gør de grundet en konkurrence om solens lys.

En Miyawaki skov kan være så lille som et par parkeringspladser, men også gerne så stor som en tennisbane (eller endda større). Det er praktisk, fordi man på den måde kan få et stykke natur midt inde i byen. Efter et par år dannes et stabilt økosystem rigt på arter af dyr og planter.

Miyawaki skove bidrager til mere biodiversitet. Dette skyldes at de mange forskellige plante- og træarter tiltrækker og skaber et hjem for insekter, fugle og måske endda små pattedyr i området. 

For Sally Schlosser Schmidt har det været sjovt at være med til at plante en skov med sine børn.

- Det er lidt hyggeligt, at vi går og sætter de her småbitte træer, og ungerne så hurtigt kan se, at det bliver til en skov, smiler hun.

Selvom skoven blev færdigplantet lørdag, så skal familien helt sikkert på tur til grunden igen.

- Vi skal da følge med i, når det begynder at gro og se, om det bliver til noget, siger Sally Schlosser Schmidt.

Der går ikke længe, før familien Schlossers nyplantede træer vokser sig store.
Der går ikke længe, før familien Schlossers nyplantede træer vokser sig store.
Foto: Jonatan Dybro