Danmark vinder Bocuse d'Or, og Vojens-kok kan dermed kalde sig Europas bedste kok

Kokken Brian Mark Hansen kvalificerer sig med guld i Bocuse d'Or samtidig til verdensmesterskabet i januar 2023.

Kokken Brian Mark Hansen fra Vojens har netop vundet verdens mest prestigefyldte pris i kokkeverdenen - vel at mærke i Europa.

Og til januar 2023 skal han dyste med vinderne fra de andre kontinenter.

Det står klart, efter priserne ved den europæiske udgave af kokkekonkurrencen Bocuse d'Or er blevet uddelt i Budapest i Ungarn, hvor konkurrencen er blevet holdt.

Onsdag og torsdag har kokke fra 19 forskellige lande konkurreret om at blive kåret som Europas bedste kok.

Her var det altså danske Brian Mark Hansen fra Vojens, der til daglig er køkkenchef på Søllerød Kro, der nu har gået hele vejen og kan kalde sig Europas bedste kok.

Med førstepladsen kvalificerer Danmark sig samtidig automatisk til finalen i verdensmesterskabet Bocuse d'Or, der afholdes i Lyon i januar 2023. Her skal Brian Mark Hansen mødes og dyste mod vinderne fra Bocuse d'Or på de andre kontinenter.

Danske priser i Bocuse d'Or

I alt syv danskere har vundet enten 1.-, 2.- eller 3. siden konkurrencen startede i 1987 – heriblandt to guldvindere, Rasmus Kofoed i 2011 og Kenneth Toft-Hansen i 2019. Rasmus Kofoed er også den mest vindende danske kok i konkurrencen. Han vandt således bronze, sølv og til sidst guld i henholdsvis 2005, 2006 og 2011.

En vild oplevelse

- Jeg er voldsomt stolt. Det er min Bocuse-debut og jeg havde slet ikke ventet at vinde en medalje. Det er ovenud skønt!! At Danmark igen viser, at vi er gode til gastronomi, er helt fantastisk, siger Brian Mark Hansen i en pressemeddelelse torsdag aften efter sejren. 

Han er dog helt sikker på at sejren aldrig var blevet hans, hvis han ikke havde haft god hjælp.

- Jeg har arbejdet intensivt med mine retter siden jul og haft det mest fantastiske team, der har bakket mig op – særligt min fantastiske assistent Elisabeth Madsen og også Boris Lunderskov Kløft og Sebastian Holberg Svendsgaard har virkelig har været med til at løfte, siger Brian Mark Hansen.

Fakta om Bocuse d'Or

I lige år afholdes det europæiske Bocuse d'Or, hvor de ti bedste kvalificerer sig til den internationale konkurrence.

I ulige år afholdes verdensmesterskabernes Bocuse d'Or, hvor 24 lande deltager efter blandt andet at være gået videre fra den europæiske konkurrence.

Verdensmesterskaberne bliver altid afholdt i Lyon i Frankrig, mens europamesterskaberne skifter lokation fra år til år. I år afholdes den europæiske konkurrence i Budapest i Ungarn.

Bocuse d'Or blev første gang afviklet i 1983.

Konkurrencen er opkaldt efter den franske mesterkok Paul Bocuse.

Kilde: bocusedor.dk og bocusedor.com

Selv om Brian Mark Hansen netop har vundet guld i den europæiske del af konkurrencen, tør han ikke sigte efter VM-guldet i Lyon.

- Jeg er for meget sønderjyde til at sige, at jeg går efter guldet. Men vi vil rigtig gerne gøre os gældende, siger han.

Alle holdene skulle tilberede den ungarske kartoffel Anuschka, foie gras og dyrekølle ved konkurrencen. 

Brian Mark Hansen, der altså nu arbejder på Søllerød Kro, trådte sine barnesko og fik madlavningen ind med modermælken. 

Forældrene drev nemlig Hotel Pauli, og derfor fik Brian Hansen hurtigt smag for køkkenets mange muligheder.