Det skal F-16-flyene passe på

Jordbaserede missilsystemer og mandbårne missiler er den største trussel for danske kampfly, som lørdag letter fra Flyvestation Skrydstrup mod Libyen.

Forsvarets Efterretningstjeneste mener ikke, at danske piloter skal forvente store luftdueller med det nedslidte libyske flyvåben, når de danske F-16-fly i de kommende dage ventes at flyve missioner over Libyen.

Trussel fra jorden

Til gengæld er der en reel trussel fra jordbaserede missilsystemer og mandbårne missiler.

Det vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste forud for den danske operation.

- Libyens forsvar er samlet set lavteknologisk, og en betragtelig del af materiellet er af ældre dato og nedslidt. Det er ikke sandsynligt, at de libyske flystyrker vil være i stand til effektivt at imødegå en større koordineret indsættelse af et vestligt udrustet luftvåben. Den væsentligste trussel mod et dansk F-16-bidrag vil komme fra Libyens jordbaserede luftforsvar.

Det skriver Forsvarets Efterretningstjeneste i en trusselsvurdering, som indgår i det beslutningsforslag, regeringen fredag fremlægger i Folketinget.

Ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste skal de danske kampfly især passe på jordbaserede missilforsvarssystemer, hvis de flyver missioner over Libyens hovedstad, Tripoli, som er Gaddafis højborg.

Truer med modangreb

Truslen er "høj" i Tripoli, mens den er "middel" omkring de større provinsbyer Misratah, Sirte, Benghazi og Tobruk.

Gaddafis soldater råder også over missiler, som kan affyres fra skulderen og ramme kampfly i op til 3500 meters højde. Ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste er risikoen for den type angreb "høj".
Det er endnu uklart præcist, hvor de danske kampfly skal udstationeres under indsatsen. Ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste er trusselsniveauet for de mulige baser i Italien og Frankrig "middel", mens truslen er "lav", hvis flyene udstationeres i Grækenland.

Gaddafi har tidligere advaret om, at han vil gå til modangreb i Middelhavsområdet, hvis det internationale samfund griber ind i Libyen.