Er du dement? Tjek dig selv her

Du er da ikke begyndende dement, vel? Men kan du alligevel genkende dig selv i denne artikel, så var det måske en ide at gøre noget.

Alle mennesker ændrer sig i takt med at de bliver ældre. Ofte bliver hovedet lidt anderledes. Hukommelse, koncentration, rumopfattelse, sprogfærdigheder eller problemløsninger kan begynde at svigte. Her er ti tegn på, at det måske kan være en god ide at kontakte lægen:

  1. Du bruger huskesedler, glemmer aftaler eller kommer senere i tanke om dem. Du glemmer.
  2. Det er normalt at få hjælp til at indstille fjernsynet.  Det er ikke normalt at glemme det, man lærte for kort tid siden. Du har svært ved at udføre velkendte opgaver.
  3. Du går i stå midt i en sætning og aner ikke, hvordan du kommer videre. Eller du kalder tingene noget forkert. Du mangler ord.
  4. Du glemmer hvor du er, og hvordan du kom derhen. Og er det egentligt forår eller efterår? Tid og sted forvirrer dig.
  5. Det er ikke normalt at tage sandaler på om vinteren. Eller gentagne gange lade sig overtale til at købe noget, du ikke har brug for. Din dømmekraft svigter.
  6. Det er ikke normalt at tro, at musene bogstaveligt talt danser på bordene, når katten er ude. Eller at tro, at klokken falder ned, når den falder i slag. Du har problemer med at tænke abstrakt.
  7. Det er ikke normalt at lægge brillerne i køleskabet eller tro, at andre stjæler, når man ikke kan finde tingene. Fjernbetjeningen, hvor lagde jeg lige den? Det er ok, meen…du har vanskeligt ved at finde ting.
  8. Det er ikke normalt at tabe fatningen, blive vred, mistænksom, bange, forvirret uden oplagt årsag. Dit humør og din adfærd har ændret sig.
  9. Det er ikke normalt at gå over strege og sige hvad man tænker, når det sårer andre. Din personlighed ændrer sig. 
  10. Det er ikke normalt at trække sig fra fritidsaktiviteter og sociale sammenkomster, som du normalt har været glad for. Du mangler initiativ.

Vi kender alle til et eller flere af ovennævnte punkter, det er normalt. Men gentager de sig oftere nu, eller er de tydeligvis blevet værre, så er det måske en god ide at snakke med lægen.

Læs mere om demensens 10 advarselstegn hos Nationalt Videnscenter for Demens.