TV der bevæger dig

COVID-19

Facebookgruppe får overvældende støtte til festival hjemme i haverne

Igennem facebookgruppen vil personerne bag både hjælpe lokale virksomheder og støtte op om Kløften Festival 2021.

Lokale borgere har taget initiativ til, at Kløften Festival skal fortsætte hjemme i de enkelte haver til sommer. Foto: Christina Hoffmann-Møller, TV SYD

Det skulle have været et jubilæumsår for Kløften Festival i 2020. Men 40-års jubilæet kommer ikke til at være i år. I hvert fald ikke på den oprindelige måde.

I stedet er de glade festivalgængere gået sammen i en facebookgruppe: Kløften Havefestival. Siden tirsdag morgen har gruppen fået over 5000 medlemmer, der sammen vil holde festivalen i live i hver sin baghave og samtidigt støtte op om lokale erhvervsdrivende i Haderslev og omegn.

Dén opbakning har initiativtageren bag gruppen været helt overvældet over at møde.

- Jeg havde bare tænkt, at man kunne sætte musik på selv og spille en luftguitar med familien. Så kunne man købe sig en øl og sende overskuddet til Kløften, så den kunne overleve til næste år. Men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig 5000 tilmeldte. Og nu er vi væltet bagover med gode initiativer, siger Signe Marie Plenge til TV SYD.

Læs også Festivaler i Jelling, Haderslev og Tønder må aflyse

Første gave fra tvangslukket frisør

Begejstringen for facebookgruppen er lige så stor hos Frisør Lei. Her har ejeren Nanna Lei Kongsted-Blomgreen som den første valgt at tilbyde sin hjælp i form af at udlodde to gavekort til en auktion og donere ti kroner per solgt produkt i ugen op til festivalen. Her går alle pengene til Kløften Festival 2021.

- Jeg er bange for, at Kløften kunne dø. Det er min sommerferie hvert år, og det er vildt deprimerende, hvis det ikke fortsat skal være sådan. Så det her er jo et megafedt koncept, og folk er så gode til at samle sig om det, siger Nanna Lei Kongsted-Blomgreen.

Men en frisørsalon har heller ikke selv kronede dage lige for tiden, hvor tvangslukning og nul indtægter er hverdag for mange salonejere.

- Et eller andet sted er det nogle beskedne præmier, jeg giver, så jeg kan sagtens gøre det. Men det er jo også den måde, vi alle skal overleve på lige nu. Ved at hjælpe hinanden, siger frisørejeren Nanna Lei Kongsted-Blomgreen.

Fokus på lokale virksomheder

Randi Wael er blevet en del af den større koordinering, der er i gang i forbindelse med facebookgruppen. Med så mange medlemmer, strømmer det også ind med ideer, som hun forsøger at føre ud i livet sammen med Signe Marie Plenge.

Det fællesskab, der er skabt, motiverer mig til at lave endnu flere ting, for folk brænder lige så meget som mig for det her.

Randi Wael

Nu når facebookgruppen er blevet så stort et samlingspunkt, betyder det også meget for Randi Wael, at der er kommet mere fokus på de lokale erhvervsdrivende. For igennem det arbejde, som først startede omkring Kløften Festival, har de nu mulighed for at hjælpe endnu flere undervejs.

- Min drivkraft er, at vi kan gå ind og hjælpe de lokale virksomheder. Det fællesskab, der er skabt, motiverer mig til at lave endnu flere ting, for folk brænder lige så meget som mig for det her, siger Randi Wael.

Så inden længe kan du være med på en livestream-dans med Randis Dans, få et lille havefestivalkit eller du kan købe en T-shirt med facebookgruppens logo på.Ting, der alt sammen kan købes i Haderslevs butikker, så folk kommer forbi de handelsdrivende undervejs og støtter.

Læs også Organisation advarer: Hjælpepakke eller festivaldød

Selv en ølvogn er på vej

De gode ideer er der nok af, og Signe Marie Plenge og hendes kompagnon Randi Wael har nok at give sig til.

Men alle de ovennævnte ideer er kun en del af optakten til havefestivalen. Når musikken skal spilles hjemme i haverne den 27. juni, har de iværksættende kvinder også planer til den del.

Radio Globus er gået i gang med en Kløften-playliste, så alle kan høre det samme, flere musikere melder ind, at de kan livestreame på dagen med en koncert – og nåh ja, så arbejdes der også på at få en ølvogn, der kan køre rundt til havelågerne med lidt koldt fra de lokale bryghuse.  

Det bliver nok heller ikke de sidste ideer, der sættes i gang. Med en livlig aktivitet på gruppens side, er der nok at tage fat på, fortæller initiativtageren.

- Vi er meget overvældede over opbakningen. Det er helt fantastisk, hvad folk finder på. Vi lader det gro og prøver at koordinere det. Det er altså fantastisk, siger Signe Marie Plenge.

Mest sete på tvsyd.dk