Færre indbrud for tredje år i træk

I Haderslev er antallet af indbrud faldet for tredje år i træk. Forebyggelse er vejen frem ifølge Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat.

I årets første 10 måneder af 2017 blev der begået 272 indbrud i beboelser i Haderslev Kommune.

Dermed fortsætter udviklingen, hvor antallet af indbrud daler, for tredje år i træk.

Alt i alt er der således tale om et fald på 36 procent siden perioden i 2014, hvor tallet lå på 424.

Specialkonsulent Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat understreger, at tallet stadig kan komme længere ned.

- Set med de forurettedes øjne er der ingen tvivl om, at 272 indbrud er 272 for mange. Som politi kan vi efterforske hændelserne og få de skyldige stillet for domstolene. Men en meget afgørende faktor er, at borgerne selv gør en aktiv indsats for at passe på deres nabolag, pointerer Chr. Østergård.

Nabohjælp
Han peger i den forbindelse på, at Nabohjælp er en nyttig ordning, hvor borgerne i for eksempel et parcelhuskvarter går sammen om at gøre det endnu mere trygt at bo i området og meget bøvlet at være indbrudstyv.

I forvejen er Haderslev rigtig godt med, når det gælder antallet af nabohjælpere. Kommunen har næstflest husstande med i ordningen i politikredsen, målt i forhold til indbyggertallet - 62,8 pr. 1.000 indbyggere. Og Haderslev-borgerne er således kun overgået af Sønderborg med 67,6 husstande. Men der er altid plads til mange flere, fremhæver specialkonsulenten.

- Aktive nabohjælpere mindsker risikoen for indbrud med helt op til 26 procent, fordi de stresser tyveknægtene. Det tager måske blot et kort øjeblik at bryde et vindue op. Men fornemmer tyvene, at de når at blive opdaget inden da, så vælger de kvarteret fra. Bare det at sige ”hej” til folk, du ikke kender i kvarteret, og spørge, om de har brug for hjælp, gør en forskel, fordi en tyv ved, at han nu risikerer at blive genkendt, fastslår Chr. Østergård.

Gør det svært
Ud over nabohjælp kan boligejerne gøre deres hjem mere sikre ved at vælge døre og vinduer, der er konstruerede, så de mindsker risikoen for indbrud.

- Erfaringer fra Holland viser, at tager det tre minutter for en tyv at bryde ind ad en dør eller et vindue, så spiller tidsfaktoren så stor en rolle, at tyven i mange tilfælde opgiver. Så solide døre og vinduer samt en god sikring af altandøren, der er mange tyveknægtes foretrukne udgang med tyvekosterne, er en god investering, siger Chr. Østergård.

Han tilføjer, at de hollandske erfaringer viser, at indbrudsraten i nye huse er dalet med næsten 50 procent.

- Det viser, hvor stor en rolle indbrudssikring reelt betyder, understreger specialkonsulenten.

Borgermøde
Haderslev Kommune, TrygFonden, Det Kriminalpræventive Råd, Syd- og Sønderjyllands Politi samt en række andre aktører inviterer torsdag den 23. november klokken 17.30 – 20.00 til borgermøde i Haderslev Idrætscenter, Stadionvej 5 i Haderslev for at sætte fokus på, hvordan man kan forebygge indbrud.

Program:

  • En ekspert vil fortælle om, hvordan man kan sikre sin bolig
  • En tidligere indbrudstyv vil fortælle, hvilke boliger han valgte fra, fordi de var for besværlige at bryde ind i
  • Politiet og kommunen vil fortælle om deres indsatser på området
  • Det Kriminalpræventive Råd vil orientere om Nabohjælpordningen
  • Både borgere i Haderslev og i de øvrige kommuner er meget velkomne.