Fire F-16 fly og et mandskab på 60 sendes fra Skrydstrup til Baltikum

Flyene og mandskabet, der til daglig gør tjeneste på Flyvestation Skrydstrup, bliver fra nytår Danmarks bidrag til NATOs suverænitets-håndhævelse af de baltiske landes luftrum, kaldet Baltic Air Policing. Det vil bl.a. bestå i at afvise af russiske fly.

Bidraget på fire F-16 fly og ca. 60 personer vil efter planen være udsendt samtidigt med det forventede danske bidrag til NATOs fremskudte tilstedeværelse i Baltikum og Polen. Folketinget behandler netop nu et beslutningsforslag fra regeringen om et kommende dansk militært bidrag på op til ca. 200 personer til NATOs fremskudte tilstedeværelse i 2018.  

 
Danske F-16 kampfly var blandt de allerførste til at løse opgaven i luftrummet over de baltiske lande tilbage i 2004. I alt har Danmark tidligere løst opgaven fem gange, senest i 2014. Opgaven svarer til det nationale afvisningsberedskab i Danmark. Det er hensigten, at det danske bidrag fra januar 2018 skal være udsendt i ca. fire måneder. Efter planen vil de danske kampfly blive stationeret på Siauliai luftbasen i Litauen. Det oplyser Forsvarsministeriet.

16. december sidste år kom fly og mandskab hjem til Skrydstrup efter den seneste internationale mission, hvor syv fly og 100 mand i et halvt år med base i Tyrkiet deltog i Operation Inherent Resolve mod ISIL og fløj bombetogter over bl.a. Syrien.