Fjernvarmeværk advarer: - Prisen stiger 75 procent

Stigende priser på gas og træflis får fjernvarmeværk til at justere på priserne i det kommende år.

Det bliver dyrere at holde varmen. Og for fjernvarmekunder i Haderslev er der nu sat tal på, hvor meget dyrere varmen bliver.

Fra første januar næste år bliver prisen nemlig skruet op med omtrent 75 procent. Det skriver Haderslev Fjernvarme i en pressemeddelelse.

quote

En prisstigning på 75 % er voldsom, og vi er helt klar over konsekvensen for vores kunder

Søren Knudsen, bestyrelsesformand, Haderslev Fjernvarme

Der kan komme endnu flere prisstigninger

Ifølge fjernvarmeværket vil prisstigningen betyde, at beboerne i et almindeligt parcelhus på 130 kvadratmeter skal regne med en stigning i deres månedlige varmeregning på 700 kroner. I en lejlighed på 70 kvadratmeter kan man regne med en stigning på 600 kroner.

Så meget stiger varmeudgifterne

  • Den samlede prisregulering på Haderslev Fjernvarme træder i kraft den 1. januar 2023.

  • Den månedlige varmeregning for et standardhus stiger med 713,63 kr. inkl. moms. Det svarer til 75 % stigning i forhold til 1. september 2022.

    Den årlige varmepris vil så udgøre 19.989 kr. For huse med Kompletabonnement vil den udgøre 22.629 kr. inkl. afskrivninger. Standardhuset er på 130 kvadratmeter og har et årligt forbrug til opvarmning og varmt brugsvand på 18,1 MWh.

  • For en standardlejlighed stiger den månedlige varmeregning med 589,06 kr. inkl. moms. Det svarer til 77 % stigning i forhold til 1. september 2022.

    Den årlige varmepris vil så udgøre 16.256,25 kr. For lejligheder med Kompletabonnement vil den udgøre 18.896,25 kr. inkl. afskrivninger. Standardlejligheden er 75 kvadratmeter og har et årligt forbrug på 15 MWh.


Men selvom stigningerne er voldsomme, så er de ikke nødvendigvis de sidste.

- En prisstigning på 75 % er voldsom, og vi er helt klare over konsekvensen for vores kunder. Desværre kan vi ikke engang love, at prisstigningen bliver den sidste. Særligt krigen i Ukraine og den anspændte relation til Rusland gør det meget vanskeligt at forudse, hvad der kommer til at ske på energimarkedet, siger bestyrelsesformand Søren Knudsen i pressemeddelelsen, der blev offentliggjort mandag.

Handler om balance mellem udgifter og indtægter

Fjernvarmeværket i Haderslev bliver drevet efter et hvile-i-sig-selv-princip, der er indskrevet i Varmeforsyningsloven. Det betyder, at fjernvarmeværket ikke behøver at tjene penge, men at udgifter og indtægter skal være i balance.

I Haderslev fremstilles fjernvarmen af omkring 95 procent træflis og fem procent naturgas,. Derudover bruger værket el til drift af forskellige pumper.

Den markante prisstigning kommer efter flere år med stabile, lave priser.

- Det, vi kan love, er, at vi gør vores yderste for at sikre leverancerne af flis - så billigt som muligt. Det vil betyde, at vi skal indkøbe mindre gas. Og skulle det ske, at markedet falder i 2023, falder varmeprisen naturligvis også, siger Søren Knudsen.