Flere opretter en kreditadvarsel for at beskytte sig mod svindel

Sidste år fik en dengang 95-årig mand uden internet misbrugt sit cpr-nummer til nethandel. Nu har han fået en kreditadvarsel ligesom 60.000 andre danskere.

Sidste forår fik den dengang 95-årige Flemming Sørensen en rykker i postkassen på plejehjemmet i Vojens, hvor han bor.

Rykkeren lød  på 4.216,35 kroner for noget dametøj købt over netbutikken Ellos.dk, som Flemming Sørensen skulle have bestilt og fået, selvom han hverken har smartphone eller computer. 

En anden havde misbrugt den 95-åriges personnummer og købt varer til sig selv.

Det kan undgås med en såkaldt kreditadvarsel, som Flemming Sørensens datter nu har fået oprettet til ham.

Dermed er han nu en af de næsten 60.000 danskere, som er udstyret med en kreditadvarsel, som er en markering i CPR-registret om, at du ønsker at advare mod, at der ydes lån og kredit i dit navn. Det har siden 1. januar 2017 været muligt at lave en kreditadvarsel.

Antal personer registreret med en kreditadvarsel i CPR-registret

Jeanne Sørensen fortæller, at hendes far aldrig kom til at betale regningen for dametøjet.

- Det er en betryggelse for både ham og jeg, at vi har fået lavet en kreditadvarsel. Det kan jeg kun anbefale, siger Jeanne Sørensen.

Det vurderes, at 0,4 procent af befolkningen - omkring 24.000 personer - hvert år bliver udsat for for misbrug af personoplysninger.

Det Kriminalpræventive Råd anbefaler, at man straks laver en kreditadvarsel, hvis man får mistanke om, at uvedkommende har opsnappet følsomme personlige oplysninger.

- Det er både godt og flot, at 60.000 nu beskytter sig mod svindel og identitetstyveri med en kreditadvarsel, som er en effektiv beskyttelse, siger Helena Juul Kanafani, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Hvad er en kreditadvarsel