Folketinget beholder F-16-fly på grund af krigen i Ukraine

Udfasningen og salget af de danske F-16-kampfly i Skrydstrup bliver udskudt som følge af krigen i Ukraine.

Ifølge en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet vil det være "forbundet med væsentlige operative og sikkerhedspolitiske risici" at sælge Danmarks F-16 kampfly lige nu. Det sker med henvisning til krigen, der begyndte, da Ruslands præsident, Vladimir Putin, 24. februar sendte russiske soldater ind i nabolandet.

- Putins overgreb på Ukraine har forandret Europa og de trusler, som vi står overfor. Danmark tager et stort ansvar for fred og sikkerhed i kampen mod Putins trusler, siger forsvarsminister Morten Bødskov (S) i pressemeddelelsen.

Forsvarschef Flemming Lentfer har anbefalet at beholde flyene indtil senest 2027. Den anbefaling har regeringen og et flertal i Folketinget valgt at følge.

Det vil koste 1,1 milliard kroner ekstra i perioden. Det går til udgifter til brændstof, indkøb af reservedele samt personel.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) orienterer på et doorstep pressemøde om udfasningen af forsvarets F-16-fly, i Forsvarsministeriet. Til venstre ses forsvarschef Flemming Lentfer.
Forsvarsminister Morten Bødskov (S) orienterer på et doorstep pressemøde om udfasningen af forsvarets F-16-fly, i Forsvarsministeriet. Til venstre ses forsvarschef Flemming Lentfer.

De første F-16-fly kom til Danmark i 1980, og der har i flere år været talt om, at de var gamle og slidte.

I august 2015 anbefalede den daværende forsvarschef, Peter Bartram, at flyene blev kaldt hjem fra bombetogter mod den militante bevægelse Islamisk Stat i Irak. Begrundelsen var, at flyene var "nedslidte".

Forlængelsen betyder, at Danmark kan deltage i forsvarsalliancen Natos beredskaber og missioner. Det kan eksempelvis være at patruljere luftrummet over Baltikum. Der har de været indsat flere gange før.

F-35 kommer til tiden

Med aftalen styrkes Danmarks nationale afvisningsberedskab også. Det skal ses i lyset af, at Rusland indimellem krænker luftrummet. Så sent som fredag sejlede et letbevæbnet russisk krigsskib ind i dansk farvand to gange.

- Forsvaret af Natos territorium mod øst er mere centralt end på noget andet tidspunkt i nyere tid. Derfor forlænger vi den operative kapacitet for F-16, mens de nye F-35 fly bliver indfaset, siger Morten Bødskov.

Den langsommere udfasning af F-16 påvirker ikke indfasningen af F-35-flyene. Det er de amerikanske fly, Danmark køber for at erstatte de ældre fly.

De første F-35 fly ventes at lande i Danmark i 2023. De får base på Flyvestation Skrydstrup.