Forening: Uetisk at belønne drab på muldvarpe

Muldvarpe er ikke skadedyr, siger naturforening.

Nyheden om at Haderslev Kommune vil belønne de borgerne, der indleverer halen af en død muldvarp, møder hård modstand fra Danmarks Naturfredningsforening.

-At motivere folk til at slå muldvarpe ihjel fra kommunens side er uetisk.

- At motivere folk til at slå muldvarpe ihjel fra kommunens side er uetisk. Jeg kan forstå, at man vil udrydde malariamyg og rotter, men muldvarpe er jo ikke et skadedyr for andre en haveejere.

Det siger formand Søren Eller fra Naturfredningsforeningen i Tønder.

Det er udvalget for Plan og Miljø i Haderslev Kommune, der står for den nye ordning, som træder i kraft den 4. maj. Håbet er, at det kan reducere antallet af muldvarpe i både private haver og på offentlige arealer. Formanden, Benny Bonde, siger:

- Vi fik en konkret henvendelse fra en borger, som var træt af, at der skød muldvarpeskud op over det hele. Han foreslog så, at vi indførte den her ordning.

De er ikke skadedyr

Muldvarpejægerne bedes om at indlevere hale-bundter af mindst ti styk i gennemsigtig plast, før dusøren kan udbetales. En ordning, som Naturfredningsforeningen mener, inviterer til unødig jagt på muldvarpen.

-Jeg frygter, at der er muldvarpe, som vil blive slået ihjel, fordi nogle vil tjene en ekstra tyver, og det er forkert, at man som kommune ansporer til det, lyder det fra Søren Eller fra Naturfredningsforening, og han fortsætter:

-Ligefrem at give penge for det er uetisk. De har en plads og et samspil i organismen. Det er jo os mennesker, der har besluttet, at muldvarpen er et skadedyr.

- Det kan da undre, at kommunerne vil afsætte penge til det, når de mangler penge i forvejen, siger naturfredningsforeningsmanden.

Sparer penge

Benny Bonde afviser:

- Jeg mener ikke, det kommer til at dræne kommunekassen.

- Jeg mener ikke, det kommer tilat dræne kommunekassen. Jeg ved, hvor bøvlet det er at fange muldvarpe, så man kan ikke fange en masse. Det er også derfor, vi har sat et minimumsniveau på mindst 10 haler. Det er kun nogle meget få, som kommer til at kunne fange så mange.

- Jeg mener, kommunen kommer til at spare penge på tiltaget. Muldvarpeskuddene ødelægger vejgrøfter, parker, fodboldbaner osv. Nu undgår kommunen så alene at skulle bekæmpe muldvarpene, siger formanden for Udvalg for Plan og Miljø i Haderslev, Benny Bonde.