TV der bevæger dig

Formand for hundeklub: Smiley og Nemid-ordninger skræmmer ikke kyniske hundehandlere

Så længe folk ukritisk køber hundehvalp, så hjælper hverken en smileyordning eller en NemId-registrering af hunde. Det mener formanden for Klubben for Små Selskabshunde.

Vanrøgt af hunde har fået både Fødevareminister og Dyrenes beskyttelse til at kræve yderligere kontroller med hundeopdræt Foto: Dyrernes Beskyttelse

Efter de seneste to sager om vanrøgt af 61 hunde fundet på en ejendom ved Randers, har både miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og Dyrenes Beskyttelse været ude og sige, at nu skal der gøres noget ved problemet.

Så længe folk ukritisk køber hunde fra de kummerlige steder, så er der et marked for den slags handel. Det er lige som hælervarer, og her hjælper hverken en smileyordning eller registrering via Nemid.

Marie Petersen, fmd., Klubben for Små Selskabshunde, Vojens

Et af forslagene har gået på en Smiley-ordning, og Dyrenes Beskyttelse mener, at man skal tage skridtet endnu videre ved blandt andet at lade al hundeopdræt registere via en NemId-løsning, som kan kontrolleres af myndighederne.

Men den slags kontrol tror Marie Petersen, der er formand for Klubben for Små Selskabshunde, ikke på.

- Så længe folk ukritisk køber hunde fra de kummerlige steder, så er der et marked for den slags handel. Det er lige som hælervarer, og her hjælper hverken en smileyordning eller registrering via Nemid, siger Marie Petsersen til TV SYD og fortsætter:

-  Hunde fra den slags hundefabrikker er ofte en anelse billigere end en hund med stamtavle, og det får nogle hundekøbere til at være helt ukritiske, og derfor tror jeg desværre, at problemet vil eksistere uanset den slags kontrolordninger.

Hvis man køber en hund med stamtavle, så er der allerede lavet forskellige former for kontrol af hunden, dens ophav og opdrætteren, fortæller Marie Petersen.

- Hvis de her ordninger, der er foreslået, bliver gennemført, så vil opdrættere under Dansk Kennel Klub i givet fald blive underlagt dobbelt kontrol, og det er måske lige i overkanten, slutter Marie Petersen.  

Klubben for Små Selskabshunde er en specialklub under Dansk Kennel Klub og repræsenterer tusind opdrættere og hundeejere og 25 hunderacer.

 

Det skal du undersøge, før du køber hund: Kilde Dyrenes Beskyttelse

  • At hvalpen skal være 8 uger før den må sælges. Det er et lovkrav i Danmark
  • At hvalpen er registreret i Dansk Hunderegister. Det er et lovkrav, at den er registreret, inden den er 8 uger
  • At den er blevet vaccineret og sundhedsundersøgt af en autoriseret dyrlæge
  • At du har set hvalpens mor og hvalpen sammen med hende
  • At du har set, hvor hvalpen er vokset op, så du har et indtryk af forholdene og den opdrætter som sælger hvalpen. Lav gerne flere besøg.
  • At hunden er vant til og tryg ved mennesker. Er den sky og bange for mennesker kan det tyde på, at den er opvokset isoleret og med et minimum af menneskekontakt
  • Køb aldrig en hvalp hos en opdrætter, hvis du er i tvivl. Du støtter dårlige opdrættere ved at købe en hvalp hos dem
  • Kontakt politiet eller Dyrenes Beskyttelse på 1812, hvis du ser noget mistænkeligt