Forsvarsministeriet har tilbageholdt oplysninger om støjende kampfly

I over to år har Forsvarsministeriet vidst, at F-35 fly vil overskride støjgrænsen. Forsvarsministeren kalder det en ”fejl”, at Folketinget ikke blev informeret før. Det afslører Jyllands-Posten.

Dokumenter afdækker, at Forsvarsministeriet i over to år har vidst at F-35 fly vil larme så meget, at de overskrider støjgrænsen. Det skriver Jyllands-Posten.

Det er en støjrapport, som ministeriet har tilbageholdt. Selvom Folketinget i maj 2016 bad regeringen om oplysninger vedrørende flyenes støjgener, blev rapport tilbageholdt. Daværende forsvarsminister Peter Christensen afviste dengang, at flyene ville genere på grund af støj. Dengang blev det også afvist, at der var behov for ekspropriation eller støjsikring.

- Det er hævet over enhver tvivl, at der er begået fejl. Det burde være fremgået, at F-35 flyet ville overskride støjgrænserne, siger nuværende forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen, til Jyllands-Posten.

Forsvarsministeren fortæller, at der i begyndelsen af 2019 fremlægges en anlægslov for Folketinget, og at det vil skabe fuld gennemsigtighed i processen. 

Forsvarsordfører Holger K. Nielsen (SF) kræver en redegørelse for forløbet og siger til avisen, at regeringen "har et alvorligt problem, hvis Peter Christensen har misinformeret Folketinget om støjen".

Byrådsmedlem i Haderslev Kommune Svend Brandt (EL) udtaler også, at regeringen "har ført Folketinget bag lyset," og at Peter Christensens svar sidste år var "direkte løgn".

I sidste uge blev det offentliggjort at, de nye kampfly larmer så meget, at staten er nødt til at ekspropriere et antal ejendomme.  Foreløbige beregninger viser, at beboere på mellem ti og femten landbrugsejendomme skal eksproprieres. Det kom frem ved et informationsmøde den. 29 november i år.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra Peter Christensen, men det har ikke være muligt.