Friluftsrådet vil rydde op i ulovlige skilte - sådan hjælper du

Danskerne skal have de naturoplevelser, de har ret til, og derfor skal der nu ryddes op, mener Friluftsrådet.

Hvis du er en af de mange, der nyder at opholde dig i naturen, har du sikkert flere gange oplevet at støde på et "adgang forbudt"-skilt. 

Det ønsker Friluftsrådet, en paraplyorganisation for 85 naturorganisationer, at ændre på, så ingen begrænses i deres færden i den danske natur.

Til formålet har Friluftsrådet netop lanceret kampagnen Gå nye veje - stop skilteskoven, der opfordrer borgerne til at registrere de barrierer, de møder i naturen, og som gør dem i tvivl om, hvorvidt de er ulovlige. 

Derefter indsender Friluftsrådet de relevante sager til vurdering hos kommunen, som har pligt til at undersøge og afgøre sagerne. På den måde kan alle være med til at skabe større frihed til at nyde naturen og fjerne skiltene.

Martin Martinsen, formand for Friluftsrådet Sønderjylland Øst, vil gerne have ryddet op i de mange misvisende skilte i naturen.
Martin Martinsen, formand for Friluftsrådet Sønderjylland Øst, vil gerne have ryddet op i de mange misvisende skilte i naturen.
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Skilte skaber tvivl hos borgerne 

Eksperter vurderer, at der er op mod 80.000 forhindringer i den danske natur, og 15.000 af barriererne er skilte, og mange af disse er ulovlige, fordi de sår tvivl om, hvorvidt folk må færdes eller ej. 

Reglerne for, hvornår en ejer kan begrænse eller lukke for adgang til naturen, er forskellige og afhænger blandt andet af, hvilken type natur der er tale om. Det er altid kommunen eller for offentligt ejede arealer staten, der afgør, om færdsel eller ophold er til gene, og hvordan det skal reguleres. Ikke ejeren af eksempelvis en privat skov. 

Martin Martinsen, der er formand for Friluftsrådet Sønderjylland Øst, forstår, at det kan være en udfordring for borgerne at finde hoved og hale i de mange skilte, der findes overalt i naturen, men han slår dog fast:  

- Selvom der er tusindvis af "adgang forbudt" skilte rundt omkring i landet, er de ikke længere tilladte, for så længe der er en vej, må og kan alle færdes frit, siger han. 

Der er dog alligevel nogle begrænsninger, der udfordrer naturelskernes frihed. Hunde skal for eksempel altid holdes i snor, der skal tages hensyn til privatlivets fred, og høstarbejde skal respekteres.

Kend reglerne for ophold i naturen

  • Din adgang til skove kan forbydes eller begrænses på dage, hvor der holdes jagt, og i områder, hvor der er intensivt skovarbejde, men skovejeren må kun lukke den del af skoven, hvor arbejdet foregår, hvis færdsel er forbundet med en vis risiko for offentligheden.

  • Du må døgnet rundt gå på veje og stier, herunder markveje, også selv om de er privatejede. Dog under hensyntagen til privatlivets fred.

  • En god tommelfingerregel er, at du må færdes og opholde dig på strande, som består af sten og sand. Har stranden karakter af en have, skal du ud i vandkanten for at passere lovligt.

  • Du må døgnet rundt bade i alle offentligt ejede søer, medmindre der er skiltet imod det på grund af for eksempel fugles yngletid.

  • Ejeren kan ved skiltning fastsætte indskrænkninger i adgangen til cykling på stier, hvor cykling medfører særlige problemer. Kommunalbestyrelsen kan helt eller delvis tilsidesætte et sådant forbud.

  • Du må døgnet rundt gå på veje og stier, herunder markveje, også selv om de er privatejede.

(Kilde: Friluftsrådet)