God søvn styrker immunforsvaret

Søvnforsker: Put din teenager.

Putter du din teenager om aftenen? Hvis ikke så begynd på det, siger en søvnforsker, der snart holder foredrag i Haderslev.
Foredraget hedder ?søvns betydning for unges trivsel?.

Et tidligere foredrag var en stor succes.
- Det var en øjenåbner for nogle af de fremmødte. De fleste ved jo godt, at det vigtigt at få en god nattesøvn, men det kan være rart at få sat nogle ord på, hvad det gør ved os, hvis vi kommer for sent i seng og ikke er udhvilet, siger formand for Udvalget Sundhed og Forebyggelse, Asta freund.
 
Teenagere behøver ikke at blive puttet med en bamse og højtlæsning, men teenagere kan have brug for at få at vide, at nu er det godnat og dermed tid til at slukke lyset, tv, computer og stoppe med at sms?e. Ligesom små børn har unge nemlig brug for en god nats søvn for at klare en travl hverdag.

Søvn er en dvalelignende tilstand, hvor vi genoplader til den nye dag. Under en del af søvnen, den såkaldte dybe søvn, dannes der hormoner, der styrker immunforsvaret, så du lettere kan holde dig rask, fortæller søvnforsker Allan Hvolby.

- Når du sover, genoplader kroppen sig selv, og hjernen får fornyet og bearbejdet alle de data, som den har fået i løbet af dagen. Mens du sover, får hjernen styr på alle input, hvilket gør det lettere for dig at huske og lære den næste dag. Er du udhvilet, kan du bedre klare pressede situationer og stress, siger Allan Hvolby.