Gøres klar til afgang mod Libyen

Flyvestation Skrydstrup er igang med at gøre seks F-16-jagere klar til at håndhæve flyveforbuddet mod Libyen. Jagerflyene letter lørdag kl. 06.00.

Forsvarsminister Gitte Lillelun d Bech (V) orienterede ved middagstid Udenrigspolitisk Nævn sammen med udenrigsminister Lene Espersen (K).

To i reserve

Fire skal kunne indsættes for at håndhæve FN-resolutionen, mens to er i reserve. Derudover sender vi er større transportfly af sted, oplyser forsvarsministeren.

Letter kl. 06.00

Flyene er klar til at lette klokken 06.00 lørdag morgen fra Skrydstrup flyvestation. Styrken bemandes med 90-100 mand, men det er ikke afgjort, hvilke sydeuropæiske luftbaser de skal operere fra, siger Gitte Lillelund Bech.

- Vi er i gang med at undersøge mulighederne i Sydeuropa. Det er vigtigt, at vi får deployeret (udsendt) flyene, så de er klar, når der kommer et "go" (kør) fra Folketinget til at indsætte dem i kamp, siger hun.

Mission ikke fastlagt

Danske F16-fly var i 1999 udstationeret på Grazzanise-basen nær Napoli for at deltage i Natos luftoffensiv mod Serbien efter invasionen af Kosovo. Desuden har danske F-16-fly fra Kirgistan deltaget i krigen i Afghanistan.

Det er ifølge forsvarsministeren ikke afgjort, om danske F-16-fly skal overvåge libysk luftrum, skal i luftkamp med libyske jagerfly eller præcisionsbombe libyske mål på jorden.

- Det er for tidligt at sige, hvad vores kampfly skal bruges til. Vi udstyrer dem med alt, hvad der kan være behov for, så de kan løse en bred vifte af opgaver inklusiv nærkamp eller at bombe mål på libysk jord, siger Gitte Lillelund Bech.

Gode til overvågning

Danske F-16-fly er gode til at overvåge luftrummet, men det er for tidligt at sige, hvad regeringens beslutningsforslag rummer af såkaldte "rules of engagement" det vil sige spilleregler for at åbne ild fra jagerflyet, siger forsvarsministeren.