Haderslev dropper omstridte solcelleanlæg

Efter flere års tilløb til at opføre kæmpe solcelleanlæg, har byrådet i Haderslev Kommune besluttet, at udskyde planerne i minimum et år.

Med udsigten til at blive nabo til et gigantisk solcelleanlæg på 226 hektar fór Styding-boen Majken Sandholdt til tasterne. 

- I første omgang var det de umiddelbare konsekvenser, der fik mig op af stolen. Sådan siger Majken Sandholdt, der til daglig arbejder som jurist.

- Men efterhånden som jeg satte mig ind i sagerne, er jeg blevet overbevist om, at det handler mere om økonomi end om grøn energi.

quote

Jeg vil sige, at vi har spildt i hvert tilfælde et til to år på en proces som vi skulle have startet lidt anderledes

Bent Iversen, medlem af byrådet i Haderslev for SF.

Haderslev kommune har arbejdet på at opføre flere solcelleanlæggene siden 2017. I alt har planen været, at der skulle etableres 1153 hektar solcelleanlæg fordelt på syv forskellige områder. Det ville frem mod 2030 kunne dække hele kommunens el-forbrug. Men nu har man trukket i bremsen, og anlæggene er lagt på is i mindst  et år.

- Vi har nok haft lige vel travlt. Set i bakspejlet mener jeg, at vi nok har startet en lidt forkert proces erkender Bent Iversen, medlem af byrådet i Haderslev for SF.

To år spildt

Ifølge SF politikeren har man set på hvor der blev søgt om tilladelse til at opføre solanlæg, og det har man groft sagt sendt i høring. Det er der så kommet 156 høringssvar på, fra borgere der ikke har været tilfredse med de steder man har udvalgt.

- Jeg vil sige, at vi har spildt i hvert tilfælde et til to år på en proces som vi skulle have startet lidt anerledes, siger han.

Det er præcis det, som Majken Sandholdt stiller sig undrende over. Hun mener ikke at politikerne har lyttet til eksperterne på området inden de satte gang i processen.

Majken Sandholdt er til daglig jurist og bliver efter planen nabo til et af de store solcelleanlæggene.
Majken Sandholdt er til daglig jurist og bliver efter planen nabo til et af de store solcelleanlæggene.
Foto: Tue W. -Paltorp, TV SYD

- Når jeg har læst op på det her felt, så har man faktisk allerede muligheden for at anlægge den solenergi der er behov for. For når man skal producere solenergi er det vigtig at man gør det tæt ved dér det skal bruges og derfor kan man f.eks. anlægge det på industritage. Så der er mange andre muligheder end at benytte marker og landskab, siger Majken Sandholdt.

Det er Brian Vad Mathiesen, som er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, enig i. 

- Når jeg mener, at det er forkert at placere solenergianlæggene på de åbne arealer, så er det fordi, men fra national side bør have en helt anden strategi. Vi skal have solcellerne op på tagene tæt på byerne, fordi det også betyder, at man har solenergien lige dér, hvor man har brug for den, siger han.

Solpaneler ved Flyvestationen

En anden lokalpolitiker der var med til at stemme for de oprindelige forslag til at opføre kæmpe solanlæg er Henrik Rønnow fra Socialdemokratiet. Han er varm tilhænger af en anden idé til placeringen af solanlæg. For under debatterne i byrådet kom Svendt Brandt fra Enhedslisten med et forslag om at undersøge muligheden for at placere solanlæg ved Flyvestation Skrydstrup. 

quote

Når nu politikerne i Haderslev Kommune gerne vil holde fast i markbaserede anlæg, så mener jeg at man skal starte med at se på, hvad er behovet nu...

Majken Sandholdt

- Det er en super idé som vi bør undersøge til bunds. Jeg ved at forsvaret selv har solpaneler på basens arealer så det er bestemt en mulighed. For mig er det område det mest ideelle at placere solanlæg for her er helt fladt og det betyder, at det vil være meget let, at skærme solcellerne fra omgivelser med beplantning, siger Henrik Rønnow.

Ifølge Majken Sandholdt bør politikerne tænke sig om en ekstra gang, inden de går videre med forslag til andre placeringer.

- Når nu politikerne i Haderslev Kommune gerne vil holde fast i markbaserede anlæg, så mener jeg at man skal starte med at se på, hvad er behovet nu, hvad er behovet i 2030 og hvor meget solenergi giver det mening, at vi producerer i Haderslev Kommune. Så kan vi undgå at stavnsbinde en masse borgere, siger hun.

Solcelleanlæg er stadig en vigtig brik i Haderslev Kommunes strategi  i den grønne omstilling, med de justeringer der måtte komme gennem de næste måneder, skal planerne en ny tur igennem høringsproces.