Haderslev kan blive Syddanmarks nye ro-mekka

I weekenden er 1100 både med i kaproning på Haderslev Dam. Succesen kan føre til flere store ro-regattaer på Haderslev Dam.

Der har været roet i årevis på Haderslev Dam, men i denne weekend er der flere roere end normalt på vandet. I den største kaproning vest for Storebælt er omkring 1000 roere, trænere, hjælpere og forældre fra både ind- og udland samlet ved Haderslev.

- Der er mange danske klubber plus tyske klubber. Det deler sig med cirka 450 roere fra Tyskland og 150 roere fra Danmark, fortæller Anton ”Toni” Hirschauer, der er formand for Sønderjysk Regattaforening. Formanden er selv fra München, men er dansk gift og bor i Haderslev.

- Jeg synes, det er fantastisk. Vi har jo lavet det her før i tiden, men ikke så stort, som det er nu. Jeg synes, det er ... ja, jeg er målløs, fortæller 77-årige Helmuth Krause, der selv roede første gang på Haderslev Dam i 1958.

Begge to kan dog godt begynde at vænne sig til store regattaer. Målet er at arrangere de danske mesterskaber i 2019, selvom det er en stor mundfuld.

- Vi skal først gennemføre det her arrangement, som er vores første regatta i ni år. Og med så mange deltagere er det lidt svært til opstart. Målet er nu, at vi skal gennemføre det her regatta rigtigt godt. Og i fremtiden vil vi også gerne have danmarksmesterskaber her, siger Anton ”TonI” Hirschauer.

Efter regattaen vil Sønderjysk Regattaforening forsøge at finde penge til at udvide banen på Haderslev Dam – med støtte fra Dansk Forening for Rosport - så den kan komme på niveau med banerne i Sorø, Bagsværd og Brabrand. De tre steder er i øjeblikket de eneste i Danmark, hvor der kan afvikles regattaer, og hvor der er seks baner med tidtagning.